In Noord-Amerika heet de wasbeer Raccoon, een indianennaam voor “hij die met zijn handen krabt”. Hij brengt voedsel in zijn voorpoten naar het water om daar oneetbare delen er uit te verwijderen. Hij zoekt ook voedsel in ondiep water. Het lijkt op wassen, hierdoor heeft de wasbeer zijn naam gekregen.

wasbeerWasberen (Procyon) zijn roofdieren uit Amerika met een ruige staart met meestal vijf zwarte ringen en een typisch zwart-wit gezichtsmasker met grijze strepen boven en onder de brede kop met een spitse snuit, korte, afgeronde oren, een gedrongen lichaamsbouw en lange poten. De lange, dichte vacht is bruin tot donkergrijs. De tenen zijn lang en kunnen wijd uitgespreid worden. De nagels zijn niet intrekbaar. De vingers zijn goed ontwikkeld en zeer geschikt voor het pellen van vruchten, en het grijpen en dragen van voedsel. De achtervoet kan 180⁰ draaien, waardoor ze met de kop naar onder langs een (ruwe) boomstam naar beneden kunnen lopen.

Hij is 48 tot 90 cm lang met een staart van 20 tot 40 cm, 30 tot 35 cm hoog, en weegt 3 tot 15 kg. (Het formaat tussen kat en vos.) Hij heeft een langzame gang met kop en staart laag bij de grond, de rug gekromd. Hij kan hard rennen, zeer goed zwemmen, klimmen als een berggeit, en grijpen als een aap. Gemiddeld verplaatst de wasbeer zich met 180 m per uur en legt per nacht 1-2 km af.

Wasberen leven solitair of in kleine familiegroepen. Meestal overlapt het woongebied van een mannetje met één tot drie vrouwtjes.
Ze zijn vooral 's nachts en in de schemering actief.
Een wasbeer gebruikt meerdere verblijfplaatsen. Om de 1-2 dagen zoekt hij een nieuwe, doorgaans binnen 450 m.
Meestal slaapt de wasbeer overdag in ondergrondse holen, grote boomholtes op een hoogte van 6 tot 12 m, vogelnesten, schoorstenen, riolen, zolders. Soms zont hij op een tak.
Wasberen houden geen winterslaap, maar zijn wel tijdelijk inactief bij slecht of koud weer.

Het is een alleseter die zich overal aanpast. Hij lust wormen, schaaldieren, amfibieën, kleine zoogdieren tot de grootte van een haas, vissen, larven, vogels, eieren, maïs, aardappels, noten, eikels, granen. Hij houdt van zoet voedsel als fruit, druiven.

Hij heeft een voorkeur voor bosrijke gebieden, voornamelijk loofwouden, met meren en waterstroompjes.
In de vrije natuur leven ze gemiddeld zo’n 8 tot 16 jaar, in gevangenschap tot 19 jaar.

Ze krijgen na een draagtijd van 60 tot 73 dagen tussen maart en mei (3 tot 7, meestal) 4 of 5 jongen in een hooggelegen boomholte. Na 2 maanden verlaten ze voor het eerst het nest.
Jonge dieren maken vrij veel geluid en kunnen janken of schreeuwen, vooral als ze alleen zijn.

Vraatsporen van de wasbeer zijn niet te onderscheiden van die van andere roofdieren.
Uitwerpselen zijn 7,5-15 cm lang en 15-20 mm in dik. De kleur hangt af van het menu en varieert van zwartig tot wit gebleekt. Ze zijn korrelig en kunnen onregelmatig van vorm en sterk gesegmenteerd zijn. Het uiteinde is niet puntig, maar lijkt afgebroken, vergelijkbaar met die van een kleine hond. In het voorjaar worden de keutels verspreid gedeponeerd, daarbuiten worden hiervoor latrines gebruikt.
Het loopspoor is makkelijk te herkennen door de vingerachtige voorteenafdruk.

Ze zijn sinds 1934 voor de jacht ingevoerd in Rusland en twee paartjes zijn met toestemming van Reichsmarschall Herman Görings door zijn jachtopziener op diens landgoed aan de Edersee in Hessen (Duitsland) uitgezet ter verrijking van de fauna. Ook ontsnapte, voor de pels gekweekte exemplaren en achtergelaten mascottes van Amerikaanse soldaten vonden hun weg over Europa. Er zouden er al meer dan een miljoen zijn in Duitsland.
Wasberen lijken schattig, maar zijn het niet. Zeker mannelijke exemplaren zijn zeer agressief zodra ze drie of vier jaar zijn.

Ze hebben bij ons (Ardennen, Nederland) geen natuurlijke predator, en richten als alleseters steeds meer schade aan in de natuur. Ze zijn drager van de wasbeerspoelworm die hersenschade kan veroorzaken bij kinderen.
Vermijdt dat ze voedsel vinden: composthoop, eetbakken voor hond of kat, pluimvee, fruit... Sluit de vuilbak stevig af! Geurstoffen of ultrasoon geluid werken niet (of slechts korte tijd) om ze te verjagen..

Ze zijn moeilijk te verschalken. Het zijn nachtdieren en jacht is 's nachts niet toegestaan. De dieren zijn bovendien heel sluw en brutaal, sterk en handig, en laten zich niet gemakkelijk vangen. Eerder zit er kat of konijn in de val. Wasberen slagen er ook in uit te breken, of de val mee te sleuren of om te gooien. Stevig vastzetten dus! Alles is als aas bruikbaar. Ook de jongen (die je soms op zolder kan vinden).

En ja, vlees is vlees. Als je zoekt naar Raccoon Recipe, vindt je recepten te over voor stoofpotjes, grill en gelijk welke bereiding voor elk gewenst menu.