(De bonte kraai, Corvus cornix is een wintergast in de Benelux, met lichtgrijze bovendelen en buik.)
kraaiDe zwarte kraai (Corvus corone) is 44 - 51 cm lang, met een spanwijdte van 84 - 100 cm en weegt ongeveer 550 gram. Ze heeft een afgeronde staart en is helemaal zwart, ook de snavel. Kraaien leven meer solitair dan roeken en kauwen.
Ze zijn intelligent, gebruiken vb. stokjes als gereedschap om aan larven en voedsel te kunnen. Hun geheugen en onderlinge communicatie zijn goed. Ze herkenen mensen, en zijn waakzaam en schuw.

Ze broeden in cultuurlandschappen in paren (soms meer). De 4-7 eieren zijn glanzend blauwgroen met donkere vlekken.

Het zijn ook echte alleseters: insecten, bessen, zaden, ongewervelden, aas, afval. Ze plunderen ook vogelnesten.

Prooiresten:
Braakballen zijn tot 20 mm x 45 mm, ovaal- rond en bevatten haren, botjes, pitjes, insecten, wormdelen, hout en plastic, en ook steentjes.