raafRaaf (Corvus corax) is onze grootste zangvogel. Hij krast en kan geluiden, ook de menselijke stem imiteren.
De kop-staartlengte is 54-67 cm, de spanwijdte 1,20 meter en het gewicht 0,69 tot 1,63 kilogram. Hij kan 44 jaar worden. Hij is helemaal zwart, ook de zware, lichtgekromde snavel. (Een witte is uiterst zeldzaam, maar kan voorkomen.)
Een duidelijk verschil met kraaien is de grootte, het geluid en de wigvormige staart. (Kraaien hebben een rechte staart). De raaf is zeldzaam, intelligent en zeer schuw.

Raven leven in paartjes en broed enkel in uitgestrekte bossen, waar ze ieder jaar hetzelfde nest in een hoge boom (of rots) uitbreiden.
Voedsel:
Het is een alleseter, met een voorkeur voor aas (kadavers), insecten en knaagdieren.
Prooiresten:
Braakballen meten tot ca. 25 mm x 65 mm, zijn zeer onregelmatig van vorm en bevatten meestal: zaden, pitten, haren, botjes en keverschilden.

Raven zijn niet gekend als kiekendieven.