europsesenertsDe Europese nerts (Mustela lutreola) is bijna uitgestorven. Hij komt enkel nog voor in regio's in Rusland. Er zijn nog twee geïsoleerde populaties, één in Bretagne en één in Zuidwest-Frankrijk en Noord-Spanje waar ook hybride vormen (kruisingen) met de bunzing gezien worden.

'Oké, ik ben dat gezaag beu! Je krijgt een nerts.
Maar denk maar niet dat ik het hok zal schoonmaken!'

De Amerikaanse nerts (Mustela vison) of mink is een soort die in de jaren twintig naar Europa werd gehaald voor de pelsdierfokkerij. Ontsnapte en vrijgelaten dieren overleven hier makkelijk, plaatselijk meer of minder ten nadele van zoetwaterkreeft, viskwekerijen, broedvogelkolonies en Europese nerts.
Hun vacht is chocoladebruin tot zwart. Ze hebben een witte vlek van de keel tot de onderlip.
Hij wordt 30 tot 47 centimeter lang, met een gewicht van 700 tot 1.600 gram. De staart is 158 tot 194 millimeter. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes. Heeft zwemvliezen tot halverwege de tenen.

Hij is een echt waterdier en een uitstekend zwemmer en verblijft nabij water: traag stromende rivieren, beken, kust, meren en moerassen. Hij maakt glijbanen van een talud het water in, ook in de sneeuw.
De Amerikaanse nerts is voornamelijk 's nachts actief.
Zijn belangrijkste prooi is de muskusrat, naast rivierkreeften, vissen, watervogels, konijnen, muizen, reptielen en regenwormen.
De hoektandafstand  is 9-10 mm.

Uitwerpselen hebben een duidelijk visachtig luchtje. Ze zijn vaak geleiachtig. Soms zijn schubjes van schaaldieren terug te vinden. Hij braakt ook sterrenschot en doet aan surplus killing.

Amerikaanse nertsen mogen geschoten worden aangezien ze niet inheems zijn.

'Is die nertsmantel geen droom, schat!' 'Ja, en dat zal ook zo blijven!'
Nu weet ik waarom nerts zo duur is. Hun eten is onbetaalbaar! Er hing een kaartje bij: Nerts, met zijde gevoerd.' (JW van Besouw)