De boommarter (Martes martes) is een typisch nachtdier van 36-58 cm. lang, 15 cm hoog en 500 tot 2200 gram zwaar. De staart is 17 tot 28 centimeter lang. Ze zijn schuw en zeldzaam.

boommarterJe vindt ze in oude bossen met veel holtes in (specht) of onder bomen, waar ze met gemak van tak naar tak springen. Boommarters hebben in hun woongebied meerdere holen. Ze gebruiken ook verlaten nesten van eekhoorns of duiven.

Ze paren in de zomer en hebben een draagtijd met kiemrust van 8-10 maanden. Het moertje heeft rond april een worp per jaar met meestal 3 jongen.

Ze eten insecten, slapende en jonge vogels, eieren, kleine zoogdieren (eekhoorn, muis) en aas.
Boommarters hebben latrines in bomen, met drollen als van de steenmarter, vaak met paarse schildjes van mestkevers.
De scherpe nagels maken op beuken krabsporen.