Eten koken gebeurt tegenwoordig in iedere cultuur. Bij Gesher Benot Ya'aqov zijn overblijfselen van karperachtige vissen gevonden die 780.000 jaar geleden zijn verhit (niet verbrand). Wetenschappers vermoeden dat vis (omega-vetzuren, zink e.a.) belangrijk was om een complex brein te ontwikkelen.

In Afrika zijn Homo erectus - sites die zelfs minstens 1,5 miljoen jaar oude houtskool en verbrande botten bevatten.

De 70.000 jaar oud verhitte etensresten in het Shanidar- grottencomplex (Noord-Irak) insinueren (U John Moores) dat neanderthalers complexe maaltijden gebruikten en mogelijk fijnproevers waren. Bereiding werden gemaakt door mengen, weken, koken en stampen.

We worden bedolven onder kookprogramma’s en kookboeken.
Recepten vind je hier dus nauwelijks, bordschikkingen nog minder.
Wel enkele basisbereidingen: van grondstof tot in de keuken bruikbaar product.

Besteed veel aandacht aan gereedschap dat je gebruikt om voedsel klaar te maken om het te bewaren. Het moet brandschoon zijn, anders kan je voorraad bederven.De zomer is een uitstekende periode om alle gereedschappen en verpakking die je gebruikt om voeding te oogsten, bewerken en bewaren eens grondig met zeepsop te wassen en een paar dagen in volle zon te laten drogen. UV is dodelijk voor de meeste organismen. Met warm, zonnig weer en een grote teil is het best een fijne en voldoening gevende klus. Het water kan over de composthoop.
Slacht (snijplanken!!, messen, staal, vleeshaken, vleesmolen…)
Fruitpluk (ladder, plukhaak, korf, appelplukker, kratten,..)
Snoeischaren, manden, gieter, sproeier, stokken en rasters (tomaat, bonen ed.)
Materiaal om wijn en bier te maken (flessen, watersloten, pers, kurkapparaat, hevel, ketels…)
Inmaken (ketel, glazen, deksels, thermometer, ontpitters, trechters, ontsapper, hakselmolen,…)
Zuurkoolpot, azijnkruik,
Kaasplanken, neteldoek, wrongelmes, zeven, kuipen,…
Taart en broodvormen, en eigenlijk al je keukenmateriaal.

En geef ook de eet- en drinkbakken, water- en voedertonnen van de dieren regelmatig een flinke schrobbeurt. Ook stallen en bewaarkelders kunnen dan schoongemaakt worden, de vloeren geschuurd en muren eventueel gewit.

Als je voedsel klaar maakt om het lange tijd te bewaren zoals bij kaas maken, zal 40% van het werk zitten in het afwassen en schoonmaken van gebruikte spullen en ruimte. Ook zeer belangrijk bij vlees drogen, bier en wijn maken, boter maken, inmaken,…

afwashygieneLet in de keuken vooral op
Inmaakglazen, deksels, flessen, bewaardozen
Vleeshaken, (onderdelen van) gehaktmolen, zelfs het staal om messen te scherpen
Het afwasmateriaal zelf: schotelvod (vaatdoek), schuurspons, afwasborstel, afwasteil!
Houten snijplanken, houten gereedschap, mes handvat: goed laten drogen na het afwassen
Koelkast zelf (blijkt uit onderzoek een van de grootste bacteriehaarden in huis te zijn)
Blikopener (geregeld gebruikt, zelden afgewassen: ‘wordt toch niet vuil’)

Voedsel bereiden: Als je uien pelt, denk dan aan een geliefde overledene. (Francois Cavanna)

(Feiten en cijfers, Min. van LNV (nl)

1960

1990

eieren

12

177

varkensvlees kg

23

44

brood kg

82

60

aardappelen kg

100

81

bier liter

24

91

kaas kg

7

15

groenten kg

53

63

fruit kg

53

73

% vh inkomen besteed a voeding

37

18


"Ik zeg niet dat mijn vrouw een slechte kok is, maar
 ze gebruikt een rookmelder als een timer."