Stevia (Stevia rebaudiana) is een plant uit subtropisch en tropisch Brazilië en Paraguay. Ze wordt gebruikt als zoetmiddel.
De plant wordt in mei - juni aangeboden in tuincentra onder de naam "honingkruid", of "Stepa".
Stevia staat graag warm en vochtig in lichtzure zanderige leemgrond maar houdt niet van 'natte voeten'. Kweken uit zaad gaat moeilijk omdat de plant zelfsteriliserend is en er slechts 13-15% van het zaad goed kiemt, zelfs bij goed en vers zaad.
Uit de bladeren van Stevia wordt een natuurlijk zoetstof concentraat gemaakt: stevioside. Het is een glycoside, 200-300 maal zoeter dan suiker. De zoetheid wordt vertraagd waargenomen. Het heeft ook een sterke bittere smaak en een nare nasmaak.
De bladeren bevatten ook rebaudioside. Deze zoetstof is 400 maal zo zoet als suiker, en de smaak lijkt er beter op!
Hobbykwekers malen het gedroogde blad om het poeder als zoetmiddel te gebruiken. Een andere methode om het extract te maken is verhitting in water.
In Europa is het gebruik van Stevia pas sinds eind 2011 niet meer verboden. Verboden vruchten smaken het zoetst?