SchopschijfOm potten te draaien heb je een draaiende schijf nodig. Aangezien je twee handen nodig hebt om de pot te vormen, heb je helpende handen nodig om de schijf te laten draaien. Of moet je je voeten gebruiken. Dat kan met een schopschijf.
In een stevig frame staat centraal rechtop een perfect rechte as. Bovenop de as staat, perfect gecentreerd en recht, een schijf van ca. 25 cm om je pot op te draaien. Onderaan zit, boven de grond op dezelfde as, een groot en zwaar wiel. Het moet zwaar zijn om als vliegwiel de beweging gaande te houden. Met je voet(en) schop je de schijf aan en houd je ze draaiend. Je kan ze eventueel met leem en stenen verzwaren en uitbalanceren.
Op het frame monteer je ook nog een zitje, zodat je voeten makkelijk aan de schijf kunnen, maar ook nog een vaste steunspijl hebben. Onder de draaischijf tegenover het zitje monteer je nog een opvangbak voor water en klei. De as draait natuurlijk het makkelijkst in kogellagers.

Een pottenbakkersschijf bestond al halfweg het vierde millennium voor Christus.
De schopschijf is een Ptolemëische uitvinding uit de eerste eeuw voor Christus.

Een pot waterdicht maken kan je door die na het bakken met rauwe melk te vullen en zo even te laten staan. Dat zou alle poriën vullen. Je kan er kokende melk in gieten of karnemelk in laten staan. De caseïne verstopt de poriën. Hygiënisch zou dit geen probleem zijn als je de pot na gebruik altijd goed laat drogen om schimmel te vermijden.
Of met waterglas.
Je kan ook voor het bakken met een gladde steen de binnen en buitenkant zorgvuldig glanzend polijsten.
En anders moet je gaan glazuren.
Een nieuwe aardewerk pot werd ook gedicht door de vaas in lijnolie te koken en dan te laten uitharden in een oven of bij het vuur.