Je plagt en stuk grond af. Hier stook je een vuurtje op. Dat blus je met vb. vochtige schors of hooi. Daarop stapel je dan de ook met wat droog hooi gevulde potten, stabiel, opening naar beneden. Rond de potten stapel je hout. (Net als bij houtskool maken en baksteen bakken.) Dat wordt afgedekt met plaggen. Via een luchttoevoer en een schouw kan je het vuur enige tijd zuurstof geven. Daarna dek je ze ook af. Laat de oven volledig uitbranden en afkoelen.
Vaak zal ongeveer de helft mislukken.
veldovenHet is ook mogelijk eerst biscuit te bakken in een open vuur, en daarna pas hout en plaggen te stapelen.
Je kan de directe hitte en afkoeling temperen door droog koemest rond de potten te leggen, en daar het hout tegen te stapelen.

In ons klimaat zijn openlucht bakmethoden minder geschikt. Met een oven kan je wel boven de 900⁰C komen. Met gestapelde bakstenen en grondafdekking, of met leem, kan je verschillende soorten oven bouwen, met brandstof rond en bij de potten, er voor of eronder, een schouw, cascade compartimenten (naborigama’s), enz.…In een zaagseloven stapel je de met zaagmeel gevulde potten in zaagsel. Je maakt een vuurtje er boven op om hem te ontsteken, en laat hem dan rustig -tot een dag- naar onder toe uitbranden. Als je metaalgaas tussen de potten legt vallen ze niet naar beneden.


Je kan ook een vaste, lemen oven maken (als voor houtskool, ijzererts, ..(brood))

Potten moeten 1 tot 3 weken drogen. Het laatste vocht verdwijnt pas bij verhitting. Vanaf 100⁰C wordt er stoom gevormd, en moet traag verder verwarmd worden. Tussen 450 en 800 graden wordt ook het scheikundig gebonden water uitgedreven. Rond 600⁰C gloeit en verdicht de klei.
Boven 850⁰C geldt: hoe heter, hoe steviger en waterdichter de klei wordt door glasvorming of sinteren. Afhankelijk van de grootte en dikte van de stukken wordt 8 tot 15 uur gebakken, en dubbel zo lang afgekoeld.

Hoe kan je als pottenbakker behoorlijk wat geld overhouden?
Met heel veel beginnen.