Hoeveel olie kun je persen van één kilo oliehoudende zaden of noten?

De hoeveelheden zijn bij benadering, afhankelijk van standplaats, ondergrond, ondersoorten, het weer enz.

van 1 KILO

van 1 KILO

ongeveer

Zonnebloemzaad (gestreept, weinig olie)

Helianthus annuus

0,0 liter

Sojaboon

Glycine max

0,1 liter

Saffloer

Carthamus tinctorius

0,2 liter

Olijven

Olea europaea

0,2 liter

Wonderboom noot (niet ontschorst)

Moringa oleifera

0,2 liter

Beukennootjes

Fagus sylvatica

0,3 liter

Chia zaad

Salvia hispanica

0,3 liter

Hennepzaad

Cannabis sativa subsp. sativa

0,3 liter

Thee boomzaad

Camellia oleifera

0,3 liter

Zwarte netel

Perilla frutescens

0,3 liter

Lijnzaad

Linum usitatissimum

0,4 liter

Deder (huttentut, vals vlas of cameline)

Camelina Sativa L.

0,4 liter

Niger zaad (of Gingellikruid)

Guizotia abyssinica

0,4 liter

Pistache

Pistacia vera

0,4 liter

(Olie)pompoenzaad

Cucurbita pepo subsp. Pepo

0,4 liter

Purgeernoot (niet ontschorst)

Jatropha curcas

0,4 liter

Raapzaad / Canola

Brassica napus

0,4 liter

Zonnebloemzaad (zwart oliezaad)

Helianthus annuus

0,4 liter

Argan (olierijke boomzaden)

Argania spinosa L.

0,5 liter

Cacaobonen

Theobroma cacao

0,5 liter

Palmolie pit

Elaeis guineensis

0,5 liter

Pinda / aardnoot

Arachis hypogaea

0,5 liter

Sesamzaad

Sesamum indicum

0,5 liter

Amandel

Prunus dulcis

0,6 liter

Hazelnoot

Corylus avellana

0,6 liter

Babassu (Zuid-Am. Palm)

Orbignya phalerata

0,7 liter

Kokosnoot (vruchtvlees)

Cocos nucifera

0,7 liter

Okkernoot

Juglans sp

0,7 liter

Purgeernoot (vr biodiesel, ontschorst)

Jatropha curcas

0,8 liter

 

Vroeger waren er opeenvolgende persingen om de temperatuur van pulp en olie onder de 33°C te houden. Tegenwoordig werken industriële persen met een druk tot 300 à 400 bar. Daardoor is de term “eerste koude persing” voor de Extra Vierge olijfoliën achterhaald.