Hoeveel olie kun je persen van één kilo oliehoudende zaden of noten?
De hoeveelheden zijn bij benadering, afhankelijk van standplaats, ondergrond, ondersoorten, het weer enz.
van 1 KILO |
van 1 KILO |
ongeveer |
Zonnebloemzaad (gestreept, weinig olie) |
Helianthus annuus |
0,0 liter |
Sojaboon |
Glycine max |
0,1 liter |
Saffloer |
Carthamus tinctorius |
0,2 liter |
Olijven |
Olea europaea |
0,2 liter |
Wonderboom noot (niet ontschorst) |
Moringa oleifera |
0,2 liter |
Beukennootjes |
Fagus sylvatica |
0,3 liter |
Chia zaad |
Salvia hispanica |
0,3 liter |
Hennepzaad |
Cannabis sativa subsp. sativa |
0,3 liter |
Thee boomzaad |
Camellia oleifera |
0,3 liter |
Zwarte netel |
Perilla frutescens |
0,3 liter |
Lijnzaad |
Linum usitatissimum |
0,4 liter |
Deder (huttentut, vals vlas of cameline) |
Camelina Sativa L. |
0,4 liter |
Niger zaad (of Gingellikruid) |
Guizotia abyssinica |
0,4 liter |
Pistache |
Pistacia vera |
0,4 liter |
(Olie)pompoenzaad |
Cucurbita pepo subsp. Pepo |
0,4 liter |
Purgeernoot (niet ontschorst) |
Jatropha curcas |
0,4 liter |
Raapzaad / Canola |
Brassica napus |
0,4 liter |
Zonnebloemzaad (zwart oliezaad) |
Helianthus annuus |
0,4 liter |
Argan (olierijke boomzaden) |
Argania spinosa L. |
0,5 liter |
Cacaobonen |
Theobroma cacao |
0,5 liter |
Palmolie pit |
Elaeis guineensis |
0,5 liter |
Pinda / aardnoot |
Arachis hypogaea |
0,5 liter |
Sesamzaad |
Sesamum indicum |
0,5 liter |
Amandel |
Prunus dulcis |
0,6 liter |
Hazelnoot |
Corylus avellana |
0,6 liter |
Babassu (Zuid-Am. Palm) |
Orbignya phalerata |
0,7 liter |
Kokosnoot (vruchtvlees) |
Cocos nucifera |
0,7 liter |
Okkernoot |
Juglans sp |
0,7 liter |
Purgeernoot (vr biodiesel, ontschorst) |
Jatropha curcas |
0,8 liter |
Vroeger waren er opeenvolgende persingen om de temperatuur van pulp en olie onder de 33°C te houden. Tegenwoordig werken industriële persen met een druk tot 300 à 400 bar. Daardoor is de term “eerste koude persing” voor de Extra Vierge olijfoliën achterhaald. In de VS is er met succes, maar matige opbrengst, geëxperimenteerd met het persen van eikelolie. Eikels worden gepeld en in een goed afgestelde olijfperser verwerkt. De olie moet koel bewaard worden (en stolt wat in de koelkast). De Tan Oak (Lithocarpus densiflorus) bevat veel olie, maar ook veel tannines. Amerikaanse witte eik (Quercus alba) levert 5-10% olie en rode eik (Quercus rubra) 10-30%. De zwarte eik (Quercus nigra) uit het zuiden levert een mooie rode olie.
De zachte, zoetige beuken(nootjes)olie wordt beter met de jaren en kan tot +10 jaar bewaard worden. Hij wordt als lampolie, maar ook culinair gebruikt. Beukennootjes zijn licht giftig, omdat ze blauwzuur bevatten. Het omhulsel bevat giftig fagine, dat achter blijft in de perskoek. Weken of verhitten (roosteren of bakken) elimineert het blauwzuur.
Rauw eten beperk je best tot 20 nootjes!
(Na 1920 werd verboden om beukenolie te persen. Importeren mocht wel.) Gedroogd en vermalen was het een vervanging voor koffie of meel.
Castorolie, ook ricinus -, wonderboom- of wonderolie wordt geperst uit de zaden van (oorspronkelijk tropische) Ricinus communis en vooral gebruikt voor huid- en haarverzorging. Ook als lampolie en laxeermiddel. Perspulp bevat veel giftig ricine (zolang die niet verhit werd). Het werd in Italië door Mussolini (1883 – 1945) ook gebruikt om politieke gevangenen te martelen. Overdosering bij inwendig gebruik kan ernstige diarree en de dood veroorzaken.