Je kan een (vaas)vorm van klei op een staak dompelen in dit gesmolten glas, het gladstrijken en laten stollen en de klei weer wegkrassen.
Gieten, vrij blazen of blazen in een mal zijn ook mogelijkheden.

glasvormenGlas slingeren
Een glasbol werd op een metalen staaf bevestigd en rondgedraaid. Zo ontstond een ronde schijf glas met een diameter van 80 - 90 cm. Aan de rand werd het glas steeds dunner.
Slingerglas wordt ook wel maanglas genoemd.
Er werden ook cilinders geblazen, opengesneden, opnieuw verhit en plat gemaakt.

Koeloven
Om de vormspanning uit bewerkt glas te halen en stukspringen te vermijden wordt het in een oven op 510 graden in 24 uur langzaam afgekoeld.

Ruiten
De schijf wordt ruitvormig gesneden, omdat zo het minste afval ontstond.
Het centrum werd weggesneden in een iets grotere ruit. De 2 uiteinden hiervan waren nog bruikbaar en vormden samen ook een ruit. Ook aan de buitenrand blijven driehoekjes over.
Omdat de ruitjes klein waren, zo'n 9 tot 12 cm, werden ze als glas-in-lood verwerkt.
(Het raam is het beweegbare deel dat in een venster of kozijn is aangebracht.)

Gekleurd glas hersmelten tot kralen

 

Is glas vloeibaar?

De mythe van vloeiend kerkglas stelt dat stukken glasraam onderaan dikker zijn door uitvloei. Ze zijn inderdaad dikker, maar dat komt door het heet uitrekken en pletten, en bij gebruik wordt uiteraard de dikke kant onderaan geplaatst.

Maar glas vloeit ook, maar onwaarneembaar traag. Het zou pas merkbaar zijn op tijdschalen in de buurt van de totale leeftijd van het heelal.

Glas is doorschijnend, mooi, raadselachtig, breekbaar en hard. En op het allerkleinste niveau lijkt het op een vloeistof. Deeltjes in materie zijn geordend als gas, vloeistof of vaste stof. In een gas raken atomen en moleculen elkaar niet aan en bewegen (en  botsen) volledig vrij. In een vloeistof zitten mobiel tegen elkaar. De vaste fase (bij een kristal) zitten ze dicht op elkaar vast in een rooster. Glas lijkt een tussenfase, een vaste stof die op een vloeibare lijkt. Een rigide vloeistof die niet meer vloeit.

Glas is een amorfe (& niet-kristallijne) vaste stof.

glas geen kristalstructuur heeft is opgebouwd uit ongeordende moleculen, die een isotrope, amorfe vaste stof vormen.

Het is amorf & materiaal zonder een vaste kristallijne structuur: atomen, ionen of moleculen zijn willekeurig gerangschikt. Net als suikerspin, bijenwas, polystyreen, obsidiaan…

Kwarts is een wél kristallijne vorm van glas.