boerenwormkruidAls je wormen hebt zal je daar in de meeste gevallen amper last van hebben. Als je ze wil detecteren moet je geregeld je ontlasting controleren.
Je voorkomt besmetting door een goede hygiëne. Was groenten en fruit goed, laat vlees goed doorbakken.

Bij natuurlijke middelen om (zowel dieren als mensen) te ontwormen worden vaak vers gemalen gepelde rauwe pompoenpitten genoemd. Er zit een coating op het zaad. Ze bevatten het aminozuur cucurbitine dat intestinale wormen verzwakt. Bij herhaalde doses worden de (lintworm en rond-)wormen verlamd, sterven af en worden ze uit het lichaam verdreven. Deze zaden bevatten ook andere voedingsstoffen die wormen doden, zoals flavonoïden, palmitine-, oleïne- en linolzuur. Combinatie met een lichte diarree verwekker zoals melasse of magere melk ongeveer een uur of twee later zou nuttig zijn.

Bij pluimvee wordt het gecombineerd met knoflook (goed voor het immuunsysteem en helpt bij de parasietoverbelasting) en paardenbloem (water afdrijvend)

Dr. Pitcairn heeft in zijn "Natural Health for Dogs & Cats" 1/4 - 1 theelepel (afhankelijk van de grootte van je huisdier) gemalen pompoenpitten toevoegen aan elke maaltijd.

Een holistische (Belgische) dierenarts Dr. Eric Vanden Eynde schrijft voor: 5 tenen knoflook persen in 5dl olijfolie, 24 uur laten trekken en gedurende 3 à 4 dagen 2 koffielepels per dag aan de hond geven.

 

Andere aanbevolen middeltjes (zonder eigen ervaring of wetenschappelijke studie):

Papajazaden bevatten carpaïne, benzylisothiocyanate, benzylglucosinolate, glucotropacolin, benzylthiourea, hentriacontane, sitosterol, caricin en het enzym myrosin: dit helpt om parasieten te doden, de darmen te laten samentrekken en ontstekingen te remmen.

Ananas: bevat het verteringsenzym bromelaïne, zou effectief zijn tegen lintwormen

Granaatappelsap: vijf glazen van ca. 225 gram drinken per dag om je darmen schoon te spoelen en van parasieten af te komen.

Kruiden en extracten proberen:

Knoflook bevat allicine, een veelzijdig antibioticum dat parasieten doodt: twee teentjes per dag om darmwormen tegen te gaan.

Kokosolie: bevat caprinezuur met een antiparasitaire en antibacteriële werking .

Oregano-olie: bevat twee antimicrobische eigenschappen, thymol en carvacrol, die helpen tegen parasitaire infecties.

Kruiden tegen wormen
Absintalsem (Artemisia absinthium) 8 gr alsemtoppen in een liter kokend water als thee drinken.
Boerenwormkruid is letterlijk een kruid tegen (lint)wormen en parasieten: neem 30 gram gedroogd kruid op 500 ml gekookt water. s’ Avonds en ‘s morgens op je nuchtere maag een kopje drinken.

Van boerenwormkruid (of reinvaren: rein is de onbewerkte strook tussen 2 velden) worden blaadjes in Diest traditioneel in pannenkoeken gedaan.

Volgens Leven in 1870, uittreksels uit de toenmalige ‘ Winkeler Prins’ (encyclopedie):

Tot het verdrijven van den lintworm zijn verschillende middelen aanbevolen, maar geen van deze is onfeilbaar. Een der beste .. (fijngemalen) wortelstok van mannetjesvaren (aspydium filix mas), reeds door Galenus en Dioscorides .. voorgeschreven; .. of schors van wortels van den granaatboom. (ook kousso of de bloemen van eene Abessinische plant (brayera anthelmintica)… alsook kamala of het poeder van de klieren eener Indische plant (Rottlera tinctoria) … onder leiding van een geneesheer!

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een parasiet die zich in leven houdt en vermenigvuldigt ten koste van zijn gastheer. Dat kan ook een kat, rat, muis of een hond zijn. De eitjes zijn met het blote oog niet te zien. Ze kunnen op bessen zitten, tot een hoogte van 1 meter. Was en kook (+60⁰C) dus voedsel dat je vindt. Was je handen goed na ieder contact met aarde. Zorg rond je moestuin voor een goede afrastering waar vossen niet door kunnen. Douche jachthonden na de jacht. Ontworm honden om de 4 weken. De larve tast je lever aan. Alveolaire echinococcose is in de meeste gevallen dodelijk.
 


Meer info over diverse soorten wormen
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=97

lintwormIk heb meermaals het verhaal gehoord en gelezen dat je een lintworm kan verwijderen door enkele dagen te vasten en dan met open mond boven een kom met warme melk (of zelfs koffie,..) te zitten. Op zoek naar voedsel komt hij er vanzelf uit. Voorzichtig helemaal er uit trekken, zodat er niet 1 stukje blijft zitten. Want dat zou weer een nieuwe worden. Ik heb nergens uit een betrouwbare bron bevestiging kunnen vinden. (Iemand??)

‘De worm heeft zijn mensen.’
 (Jan G. Elburg)