Teken zijn zo klein als een speldenkop: 1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van bloed.
tekenZe leven vooral in hoog gras en struikgewas van bossen, duinen, weilanden, heidegebieden, tuinen en parken. Parelhoenders zijn dol op teken.

Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar sommige teken zijn drager van de Borreliabacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
Tijdens de bloedmaaltijden stroomt er speeksel met anti-stollingsstoffen terug in de wond.
De bloedmaaltijden duren enkele dagen tot 1 á 2 weken. De overdracht van ziektekiemen begint 24-48 uur na het aanhechten. Daarom is snel verwijderen, liefst binnen 24 uur, belangrijk.

Neem de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een haakvormig pincet of een speciaal tekenpincet. Pas op dat je de teek niet plat drukt.
Trek de teek langzaam uit de huid. Draaien hoeft niet, ze hebben rechte mondstukken.

Of schuif er een soort koevoetje onder, een dunne bankkaart met een V-vormige uitsparing.


Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
Noteer de datum voor als er later toch klachten ontstaan. Let tot 3 maanden na de beet op of er ziekteverschijnselen zijn. Als er een rode ring groter dan 5 centimeter op de huid verschijnt kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga in dat geval naar de huisarts.

Behandeling lymeborreliose 

Amerikaanse onderzoekers hebben in proefbuizen 14 plantenextracten getest op werkzaamheid tegen Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme, lymeborreliose veroorzaakt (feb. 2020). De helft ervan bleek beter te werken dan de gebruikelijke antibiotica.

De extracten van zwarte walnoot (Juglans nigra), kattenklauw (Uncaria tomentosa), zomeralsem (Artemisia annua), cistusroos  (Cistus incanus) en Baikalglidkruid (Scutellaria baicalensis) waren sterk actief en beter dan de twee testantibiotica.

Het beste werkte extracten van Ghanese kinine (Cryptolepis sanguinolenta, ook bekend als yellow-dye root, nibima of kadze) en Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum).

Ghanese kinine (struik uit West-Afrika) bevat het antibacteriële alkaloïde cryptolepine, gebruikt (in de volksgeneeskunde) om malaria, hepatitis, bloedvergiftiging en tuberculose te behandelen. Alkaloïden zijn verbindingen uit planten die stikstof bevatten en die vaak erg giftig zijn. Eén enkele behandeling van 7 dagen met een oplossing met 1 procent Ghanese kinine kon de bacterie volledig uitroeien.

Japanse duizendknoop bevat het polyfenol resveratrol. Een polyfenol is een flavanoïde - een plantaardige chemische verbinding - met een antioxidante werking, die een zekere bescherming biedt tegen vrije radicalen. De duizendknoop is ook werkzaam tegen tumoren en ontstekingen en beschermt het zenuwsysteem en het hart.  

De Lone Star-teek (Amblyomma americanum, omgeving midden Amerika) kan het alfa-galsyndroom overbrengen, een allergie voor rood vlees.