lice-pennyEen hoofdluis is een insect van twee à vier millimeter groot. Het zit liefst tussen het hoofdhaar van de mens en neemt de kleur aan van het haar.
Gescheiden van hun gastheer blijven ze maar 48 tot 55 uur leven. Een volwassen luis leeft dertig tot vijftig dagen. Een luizenvrouwtje legt elk etmaal vijf à negen eitjes of neten.
Die zien eruit als een tonnetje van nog geen millimeter groot. Ze zitten echt stevig vastgeplakt aan een haar, vlakbij de hoofdhuid. Na zes tot negen dagen komen daaruit nimfen, onvolwassen miniluizen. Die zijn na zeven à tien dagen volwassen en gaan dan ook weer eitjes leggen.

Luizen bijten om bloed te zuigen. Daarbij geven ze speeksel af, waardoor bloed minder snel stolt. De allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt jeuk. Die reactie begint niet meteen, maar kan bij een eerste besmetting soms weken op zich laten wachten.

Luizen lopen. Ze kunnen via kleding, een knuffel, een kam naar een nieuwe gastheer gaan.

Middeltjes tegen luizen
Kam het haar van achter naar voren met een luizenkam tegen de hoofdhuid aan. Om neten los te weken kan je gebruikmaken van
Azijn (met water, soms wordt ook wat tabak toegevoegd)
Conditioner
Lavendel en kokosnootolie worden nog al eens aangeraden
Twee eetlepels slaolie met een lepel petroleum (het liefst geurloos.) De olie weekt dan de luizeneitjes los en de petroleum doodt luizen en neten.
Masseer dit mengsel in de hoofdhuid en haren en doe er een stevige handdoek om. Laat alles (een uur, mogelijk een nacht) inweken.
Daarna grondig wassen en uitkammen.

Of een mayonaise behandeling met douchemuts of badmuts afdekken …
Een shampoo van netelsap en water (50/50) zou ook helpen.
Gemalen gedroogde zaden van de kardinaalsmuts (Euonymus) als insecticide tegen luizen zou werken.

De luizenkap is een grote badmuts met een trechteropening aan de bovenkant, die je goed aansluitend aan het gezicht op het hoofd zet. Giet er een liter olijf- of zonnebloemolie in en laat het een tiental minuutjes inweken. Nadien het haar grondig kammen en goed wassen. Na negen dagen herhaal je dit best nog eens zodat alle luizen en hun eitjes weg zijn.

Spreeuwen e.a. vogels gebruikten de mier als luizenkam. Ze strijken met de mier in de snavel door het verenkleed, of zonnebaden op een mierenhoop. De geïrriteerde diertjes spuiten mierenzuur, waar vlo en luis voor op de vlucht gaan. Als je geen andere oplossing meer weet…

Luizen zitten en verblijven op je hoofd. Niet op mutsen of beddengoed. Maar het geeft ons wel een prettig gevoel als we die ook behandelen.

Was mutsen, sjaals, haarbanden, beddengoed (vooral kussenslopen), knuffels in warm water (+60°).
Of minstens 30 minuten in de droogtrommel, dat doodt de luizen door oververhitting.
Of 24 uur in een vriezer dan sterven de luizen aan bevriezing.
Of twee dagen (of langer) in een goed afgesloten zak, dan sterven alle luizen aan uithongering.

In tropische streken wordt kleding ook in de buurt van een mierennest gelegd. De mieren eten de luizen en de neten.

‘Luizen misprijzen een kaalkop.’
 (Marcel Mariën)