Dazen (Tabanidae) worden ook wel brems, steekvlieg, paardenvlieg, of dabs genoemd.
Horseflies Dazen zijn forse, stevig gebouwde vliegen met grote ogen. De larven ontwikkelen zich in water, modder, moeras of rottende plantendelen. Ze leven vaak van andere insecten.
Ze strijken snel neer en bijten dan vrijwel onmiddellijk, en goed voelbaar. Ze kunnen door dunne kledingstukken heen bijten. Steekvliegen zijn snel (25 km/h) en achtervolgen hun prooi hardnekkig, soms wel een kilometer lang. Na een beet zijn ze traag en kan je ze makkelijk doodslaan.

Een paardenliefhebber (US) beweert dat hij geen last meer heeft van paardenvliegen (daps, dazen; Chrysops) sinds hij zijn paard een diadeem gaf waaraan boven de paardenkop als nep-predator een dragon flie (libel) wiebelde.

Op een koe geschilderde zebrastrepen halveren het aantal pijnlijke vliegenbeten. De witte strepen verwarren de bewegingsdetectoren van een vlieg waardoor ze met hoge snelheid het vee naderen, maar niet tijdig kunnen vertragen en daarom niet kunnen landen (volgens een Japans onderzoek).

Een zebra is zwart, met witte strepen (waar de pigmentatie ontbreekt).

Stalvliegen (steekvlieg, Stomoxys calcitrans L.) leven in weilanden en bij stallen. Bij onweer komen ze soms in woningen, en steken ze ook mensen.

Mensen die geen vlieg kwaad doen zijn gewoon niet snel genoeg.