Larven leven in stilstaand water, zoals vijvers en regentonnen.
Na de winter leggen de (vorig jaar) bevruchte wijfjes eitjes op het water. Na 7- 10 dagen komen er larven uit. Na 1- 2 weken verpoppen de larven. Na nog eens 1 - 2 weken zijn ze volwassen. Later in het jaar wordt in de lucht, al vliegend, gepaard door de jonge wijfjes en mannetjes. Alleen de bevruchte wijfjes overwinteren. Een mug weegt 2 milligram.
mosquito-partsMuggen leven van nectar. De vrouwtjes zuigen menselijk bloed tijdens de aanmaak van de eitjes. De vrouwtjesmug leeft gemiddeld twee tot drie weken. Om de drie dagen legt ze eitjes. Daarvoor moet ze een keer haar maag volzuigen met bloed. Daarom blijft een mug ook terugkomen tot ze voldoende bloed heeft. De jeukende bultjes lijken op netelroos.
Bijtende muggen kunnen veel schade aanrichten door ziekten die ze kunnen verspreiden, zoals de beruchte West-Nijlziekte of malaria (in de tropen).

Steekmuggen overleven winters zelfs nog bij -30 graden Celsius, in een soort winterslaap, dus vb ook in Finland en Siberië. Ze stoten overtollige water uit, waardoor hun lichaamsvocht een dikker, vorstbestendiger papje wordt.

Muggen komen op de geur van de mens af, niet op licht. Vooral melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur zijn lekkere luchtjes voor muggen. Iedereen heeft die stoffen van nature op zijn huid. Het eten van biergist zou onze geur voor muggen onaantrekkelijk maken, en voor de mens niet merkbaar zijn.

Je kan hun reukorganen in de war brengen of blokkeren met geurstoffen zoals citronella of DEET (: zit in muggenstekkers en –sticks). Lavendelolie zou kunnen helpen. Citronella werkt wel, maar kort (circa 15 minuten). Muggen zijn na een paar uur gewend aan de citroenlucht. Vanaf dat moment kunnen ze je weer prikken.

De Centers for Disease Control and Prevention bevestigen dat  citroen-eucalyptus olie even effectief is als DEET om muggen af te stoten. De citroen eucalyptus (Eucalyptus citriodora of Corymbia citriodora) is een 50 meter hoge boom in het noordoosten van Australië.
Citroen eucalyptus olie wordt gewonnen uit de bladeren en twijgen. P-menthaan-3,8-diol (PMD) is de synthetische versie met pesticide eigenschappen.

Muggenlotion
Meng 1/2 liter alcohol 96% met 100 gram kruidnagels. Laat dit enkele dagen trekken en schud de fles geregeld. Verwijder de kruidnagels en voeg 100 ml olie (amandel-, sesam-,...) toe om een lotion te maken.

Tocht of een ventilator helpen. Muggen kunnen niet tegen de sterke luchtstroom op en waaien dus letterlijk weg.
Of hang een muskietennet over je bed.

Wrijf met een zuringblaadje op de muggenbeet. Of doe er een papje van bakpoeder met een klein beetje water op.

Een uitstekend middel tegen muggen? Spinnen. Het zijn gespecialiseerde muggen (en vliegen)vangers. Dus misschien wat minder stofzuigen en vegen.
Een uitstekend middel tegen jeuk? Werken. Probeer het maar. Als je druk bezig bent voel je geen jeuk. Als je gaat zitten niksen daarentegen…

Zoogdieren die met hun staart zwiepen kunnen door de veroorzaakte luchtstroom meer dan 50% van naderende muggen rechtsomkeer doen maken.

‘We kunnen de olifant uitroeien, de dolfijn en da walvis. Maar we blijven zitten met muggen.’(Levi Weemoedt)
Waarom heeft Noah die twee muggen niet doodgemept?