Wespen zijn zeer herkenbaar door hun gevaarlijk uitziend geel zwart streeppatroon en hun wespentaille.
wespennestHun gif bevat lokstoffen waardoor andere wespen, die eventueel in de buurt zijn, aangetrokken kunnen worden.
Wespen jagen vooral op insecten. Ze eten ook zoet fruit.

Ze hebben een hekel aan de geur van kruidnagel.
Bij een wespensteek doe je azijn op de steekplek (het neutraliseert het gif).
Wrijf je bijen- of wespensteek in met verse blaadjes van goudsbloem.

Een wesp verschalkt 1,5 insecten per uur. Een gemiddeld nest van 5000 wespen houdt zo 80.000 muggen en vliegen per dag uit de lucht. Ook bladluizen, sprinkhanen en rupsen staan op het menu. Daarnaast zijn het ook traditionele bestuivers voor bloemen. Nuttige diertjes dus. Je moet ze wel gerust laten, ze zijn erg defensief als ze zich bedreigd voelen.

Wespen zijn eusociaal: in een nest samenwonend met een eierleggende koningin en niet-reproductieve werksters. Maar de meeste soorten zijn solitair, elke vrouwtje leeft en kweekt zelfstandig. Ze hebben meestal een legboor en leggen als parasitoïden eitjes in of bij een voedselbron voor de larven. In tegenstelling tot echte parasieten doden de wesplarven uiteindelijk hun gastheren. Koekoekswespen zijn kleptoparasieten die hun eieren leggen in de nesten van andere wespen.

Wespen geven vocht af aan de larven in het nest, meent wExit. Hun spuitbus vernevelt bronwater, waardoor bestoven wespen terug naar hun nest vliegen. Een plantenspuit maakt ze te nat, en daardoor agressief.

Spinnen en wespen kan je met een 3/4 geopend (leeg :)) luciferdoosje vangen. Zet de opening over het insect, schuif het doosje langzaam dicht en doe het buiten weer open.

Hoornaars
Hoornaars (Vespa crabro) zijn van andere wespen te onderscheiden doordat ze ca. 2x groter zijn, en aan de roodbruine kleur op kop, thorax en poten. Andere wespen zijn daar zwart of geel. De Europese hoornaar is de grootste sociale wesp van Europa. De koningin kan 40 mm lang worden. De werksters zijn 18-25 mm lang en de mannetjes 21-28 mm. Het zijn ook vooral insectenjagers. 

Aziatische hoornaar nu ook in Vlaanderen

In 2017 werd in Vlaanderen een nest van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) ontdekt, een uitheemse wespensoort die onze honingbijen bedreigt.

Bijen verweren zich

De Japanse honingbijen sluiten de indringer in door een bijenbal eromheen te vormen, en dan door beweging de temperatuur tot 46°C op te voeren. Na 20 minuten is de hoornaar dood geroosterd, terwijl de bijen nog net 2 graden meer kunnen verdragen.

In Vietnam gebruiken Aziatische honingbijen uitwerpselen. Ze coaten de ingang van de bijenkorf met mest van kippen of koeien. Dit stoot de Vespa-soror (horzel, nauw verwant met Vespa mandarinia, Japanse reuzenhoornaar) af. Mogelijk kan dit eerste duidelijke voorbeeld van gereedschapsgebruik bij honingbijen honinggeur maskeren?

De Europese hoornaar is een flink stuk groter en breder dan deze exoot en heeft de Belgische driekleur: zwart en geel, met opvallende rode poten, veel rood aan de kop en op het borststuk. De Aziatische hoornaar heeft geen rood. Hij is bijna volledig zwart, en de poten hebben gele uiteinden.

Na te hebben gelezen dat hoornaars en andere wespen erg territoriaal zijn en nergens in de buurt van elkaar nesten zullen bouwen, kwam Sandy Davis op het idee om een ​​wespennest te haken om de hoornaars te laten denken dat anderen daar al woonden. Ze hing het op en heeft sinds vier jaar geen enkele last meer gehad. Inmiddels zijn er al nepnesten te koop met namen als  Waspinator, wespenverjager, wespenzak, Wazzzpaway. De replica’s zouden tot een straal van 6 meter ‘concurrerende wespen’ weren. 

wasp