Alle vlooien (Siphonaptera) zijn bloedparasieten van gewervelde dieren. Er zijn enkele duizenden soorten vlooien bekend. Een vlo(oi) is 1 tot 3 millimeter groot en kan tot 90 centimeter springen. Ze zijn goed in staat om maanden niet te eten en schuilen in kieren en spleten. Tot 80% zit onder het tapijt!

FleasVlooien leven niet op huisdieren, maar gewoon in huis. Nadat een vlo zich heeft volgezogen met bloed laat ze los en valt weer op de grond.
Vlooien bijten mensen wanneer er niks “beters” voor handen is zoals kat of hond.
Vlooien kunnen niet op de mens leven maar wel door ons worden overgedragen.
Vlooienbeten zijn te herkennen als jeukend bultjes met centraal een donkerder puntje.
De meest favoriete plekjes van de vlooien zijn de elleboog- en de knieholtes. De beet voel je meestal niet.

De larven voeden zich met organisch materiaal (als vliegenpoep, huidschilfers ed.). Na 1 à 2 weken wordt de larve een cocon en 2 weken later een jonge vlo. De vlo kan door warmte, trillingen en het kooldioxide gehalte in de lucht merken of er een gastheer in de buurt is en die dan bespringen. Vaak worden mensen dus na een vakantieperiode bij thuiskomst door hongerige vlooien besprongen. (Laat dus liever eerst de kat binnen.) Je vindt dus veel beten op de onderbenen.
Vlooien vermeerderen zich niet zonder dierenbloed, maar kunnen wel een jaar overleven met mensenbloed.
Vlooien kunnen op hun beurt gastheer zijn voor de lintworm.

‘Vlo: dier dat verder kan springen dan een mens kan krabben.’
 (Marc Van Halsendaele)

Middeltjes tegen vlooien
Verpoeder gedroogde eucalyptus, salie (of rozemarijn), venkel en krulzuring en wrijf dit mengsel in de vacht van het huisdier.

Leg lavendel, korianderzaad, salie, rozemarijn of kamille in de slaapmand.
Vroeger waren er geen vlooien bandjes. We hielden poes of hond vlooienvrij met boerenwormkruid in mand of slaapplek, ook in het kippenhok of de duiventil.

Echt walstro (Galium verum) als matrasvulling of luchtverfrisser in bed zou een vlooiendoder zijn.

Natuurlijk middel tegen vlooien en teken: citroen met rozemarijn.
Giet 1/2 liter kokende water over 1 grof gehakte citroen met schil en 1 eetlepel gedroogde rozemarijn. Laat afkoelen en zeven.
Een keer per dag of om de 2 dagen de hond (of kat) er mee insmeren.

Doe wat biergist of knoflookpoeder in de voeding van je huisdier. Het bloed gaat hierdoor vies smaken. (? Wie heeft dat ooit geproefd?)

Vlooien vangen kan met een ondiepe schotel met water en een beetje zeep op de vloer. Plaats hierin een thee-lichtje (of lampje). De vlooien komen ’s nachts op het licht af en verdrinken in het water. Zeep weerkaatst meer licht, en breekt de oppervlaktespanning waardoor ze vlugger verdrinken.
Let op dat je huisdier niet bij de kaars kan en let op de brandveiligheid.

Neem een diep bord en doe er water en olie in. Zet het bord naast de slaapmand of op het tapijt. De vlooien worden aangetrokken door de glans van de olie en worden vervolgens door het water gevangen.

Diatomeeënaarde kan gebruikt worden als vlooien-,teken-, vogelluis en andere parasieten dodend middel. Hun huid raakt beschadigd door de scherpe deeltjes die ook vetten uit de waslaag van het zgn. exoskelet van vlooien en teken opnemen waardoor ze uitdrogen. Dit is ook waarom dieren in het zand rollen voor een stofbad wanneer ze van parasieten proberen af te komen. Door de zeer fijne structuur en scherpe stekels van de diatomeeënaarde werkt dit beter.

Diatomeeënaarde is bekend als DE, kiezelgur, kiezelzuur, bergmeel, kiezelaarde, E551. Het bestaat grotendeels uit fossiele skeletjes van kiezelwieren in zoet- of zout water. De in het slik opgehoopte diatomeeën (kiezelwieren of Bacillariophyta: eencellige algen met een extern skelet van kiezel) zijn niet afgebroken of samengedrukt. Gemiddeld 50 tot 100 diatomeeën variërend van 5 tot 100 micrometer passen op de punt van een speld.


Dagelijks stofzuigen, vooral tapijten en de slaapplaats. Maak de stofzuiger (zak) goed dicht.
Zonlicht doodt vlooien, dus concentreer je vooral op de schaduwrijke plekken.

Schoonmaken met water en azijn werkt. Vlooien hebben net als andere insecten een hekel aan de geur en het reinigt intensief. Niet teveel water gebruiken. Als er azijn of afwasmiddel in het water zit, zullen ze het niet overleven. Dit geldt ook voor de eitjes en larven, zij zullen niet uitkomen. Hiermee is water met azijn een duurzame, natuurlijke en milieuvriendelijke aanpak.


Tea Trea spray wordt tegen veel insecten aanbevolen. Maar het staat niet vast dat het middel zelf veilig is voor de gebruiker.

Heeft mijn huisdier vlooien?

Zet je kat of hond op een wit blad en woel door de vacht. Als er zwartje puntjes uitvallen schud je die op een vel nat keukenpapier. Kleuren ze rood dan heeft je huisdier vlooien. De zwarte puntjes zijn uitwerpselen van vlooien, dus eigenlijk gedroogd bloed. Door het vocht wordt dit terug rood. 

Het gebruik van vlooienbandjes met giftige pesticiden voor katten en honden zou ook zeer veel bijen, vlinders en zo onrechtstreeks ook vogels doden. In het haar van proefpersonen (baasjes) werden 47 pesticiden teruggevonden (o.a. fipronil, permethrin en DEET). Je hangt insecticide rond de nek van je huisdier, maar dat is ook gevaarlijk voor je kinderen en jezelf.

Twee vlooien gaan uit. Zegt de één tegen de ander:
 ‘Gaan we te voet of per hond?’