Stookwijn maken kan al eenvoudig met: 5 kilo suiker, 5 gram citroenzuur, 10 gram voedingszout, gist en 2,5 liter water.

destillerenLos de suiker al roerend op in het kokend water.
Voeg het citroenzuur roerend toe en laat alles 20 minuten rustig koken.
Je hebt nu druivensuiker of invertsuiker, dat is beter voor de vergisting.
Laat alles goed afkoelen.
Los een lepel suikerwater op in 0,5 liter water en roer de gist er in.
Vul een mandfles tot de helft met water en voeg de gistvoeding toe.
Dan het suikermengsel (20-25 graden) en de gist. Afsluiten met waterslot.
Elke dag moet de fles 2 maal worden geschud.
Na 4 tot 6 weken zal bijna al het suiker zijn omgezet in alcohol.
We hebben nu 20-25 liter vergiste suikeroplossing (stookwijn).
Het alcoholpercentage zal 12 tot 15 procent zijn, meer kan niet want dan gaan de gistcellen dood.


‘Ik heb geen drankprobleem. Behalve als ik niks te zuipen heb.’
( Tom Waits)
‘Ik begin altijd rond de middag te drinken-
 voor het geval het vroeg donker zou worden.’
(Richard L. Breen)
"Is het niet een beetje vroeg voor alcohol..?"
 "Ik ben toch wakker..?"