Cider is gegist appelsap, voor het einde van de gisting van lucht afgesloten zodat er koolzuur in de drank blijft. Perencider bestaat ook.

amforaOmdat een amfora (aardewerk kruik) te poreus was werd de binnenwand vroeger met hars verzegeld. Omdat hars de houdbaarheid verbeterde bleven de Griekse wijnbouwers dit aan hun wijnen toevoegen. De typische retsina smaak bleef zo tot heden behouden.

Het alcoholgehalte van wijn is 9-12 graden.
Versterkte wijnen hebben een alcoholgehalte tussen 15 en ca. 22%.

‘Wijnboer: druivenmelker.’(Gaston Durnez)
‘Als de wijn is in de man, is de kan leeg.’

Mede: vervang fruit door in (24 l) water opgeloste honing (10 kg).

De Romeinen dronken hun wijn nooit puur, dat werd als barbaars gezien. Hij werd, zoals nog vaak bij het tafelen in het zuiden, met water aangelengd.
Ook werd de wijn gezoet met honing. Deze lekkernij werd mulsum genoemd.

 

De historische stad Tel Kabri (Kanaänitische regio in Israël) werd ongeveer 3.600 jaar geleden door een ramp verwoest. In de ruïnes werd een 3.700 jaar oude collectie van (stukken van) ca. veertig keramische kruiken gevonden, waarmee deze oudste bekende wijnkelder goed was voor ongeveer 3.000 flessen zowel rode als witte wijn.

 

Een champagnekurk wordt niet in paddenstoelvorm gemaakt. Het is een dikke kurk die sterk wordt samengeperst en dan voor 2/3 in de sterke flessenhals wordt gedrukt. Alleen het uitstekende deel kan terug uitzetten, en wordt met een ijzeren muselet gezekerd.

Als je de kurk laat wegknallen zal door de reactie de wijn uit de fles spuiten. Wat overblijft verliest snel koolzuur. Je kan de kurk dus beter zachtjes naar boven wrikken en tegenhouden.

In de Champagne zijn er wijnkelders die kilometers lang zijn uitgehakt in de kalkstenen bodem.