Koffiecichorei (Cichorium intybus var. sativum) is een plant, familie van witlof en andijvie, die voor de productie van cichorei geteeld wordt. Het blad en de wortel lijken een beetje op die van een paardenbloem. De bloem is lila, licht blauw.
Sinds de 19e eeuw wordt van de gemalen en gebrande wortels van cichorei een cafeïnevrije ietwat bittere drank gemaakt die lijkt op koffie. De sappen moeten gekaramelliseerd worden zonder te verbranden. Dat is natuurlijk geen zuivere koffie…
Geroosterd of gedroogd zijn de bessen van lijsterbes ook als koffiesurrogaat te gebruiken: een eetlepel bessen met kokend water 10 minuten laten trekken.
In Chili wordt koffie gemaakt van de geroosterde zaden uit rozenbottels.
De Bambu Instant koffievervanger bevat geen cafeïne en is gemaakt van geroosterde: cichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en Griekse eikels.
Bij fraude met koffie wordt ook hout gebruikt: er wordt gekleurd zaagsel toegevoegd, en soms worden ook takjes meegemalen met koffiebonen. (Foodwatch nl & fr, 3/2021)