Cohousing of samenhuizen is in opmars in Vlaanderen. Het principe is eenvoudig: verschillende mensen worden samen eigenaar van 1 groot stuk grond of een groot gebouw en verdelen het in verschillende wooneenheden. Een bekende 'cohouser' is Bruno De Wever, de broer van NV-A politicus Bart De Wever. Het vtm-programma Telefacts trok op onderzoek.
Tien jaar geleden kocht Bruno De Wever met 4 andere gezinnen een kasteel in Deurne, bij Antwerpen. "Wij zagen in een advertentie in de streekkrant 'kasteel te koop' in Deurne Noord voor 7,5 miljoen Belgische frank. Wij dachten 7,5 miljoen Belgische frank, dat kan toch niet? Het was een ruïne op een stuk grond van 3.500 vierkante meter... heel veel mensen hebben ons toen gek verklaard". Vandaag wonen de De Wevers en hun vrienden in een prachtig gerenoveerde slotburcht. Ze hebben hun privacy maar delen de tuin en een aantal andere vertrekken. "De luxe die we nu hebben, zou je je als koppel alleen in zo'n uniek pand maar moeilijk kunnen veroorloven", zegt De Wever.
In Vlaanderen bestaan intussen (2016) al 177 projecten van 'samenhuizen' en er staan er nog 44 in de steigers. "Het is booming", zegt Roland Kums, van de vzw Samenhuizen." Maar het is nog steeds relatief onbekend bij gemeentebesturen, banken en notarissen en dat bemoeilijkt sommige projecten. Als pakweg 10 mensen hun handtekening moeten zetten onder 1 aankoopakte, wordt dat snel als ingewikkeld ervaren. Veel projecten hebben 7 jaar aangesleept vooraleer ze werden goedgekeurd", aldus Kums.
In Vinderhoute, in Oost-Vlaanderen, is het grootste cohousing-project van Vlaanderen in opbouw. 17 gezinnen hebben samen een terrein gekocht en zetten er ieder een huis op van ongeveer 350.000. "Maar wat het echt bijzonder maakt is ons gemeenschappelijk 'paviljoen'", zegt Federico Bisschop, de initiatiefnemer en mede-eigenaar." Dat paviljoen kost ongeveer 500.000 euro: we voorzien er een grote speelruimte voor de kinderen, extra gastenkamers en zelfs een gemeenschappelijke living waar we op termijn wellicht een soort bioscoop van willen maken. Buiten komt er ook nog een sauna en zelfs een zwemvijver: die zal uiteindelijk maar 2000 euro per koppel kosten".
Alleen moet bij cohousing elke aankoop, elke aanpassing in consensus samen beslist worden. "Wij hebben al meer dan 1000 vergaderingen gehouden, voor van alles en nog wat", zegt Federico. (mvdb, Het Laatste Nieuws, 14/112011)
Democratie: de anderen de indruk geven dat ze mee beslissen (Juul Kinnaer)