Er was een tijd dat er door dansen, bidden en processies om regen werd gesmeekt. De sjamaan werd wetenschapper, en de hocus pocus werd hightech.

RainmakersWolken worden met enorme hoeveelheden kristallen zilverjodide bezaaid of beschoten om het neerslagproces te beïnvloeden. De kristallen condenseren kleine waterdruppeltjes tot neerslag die dan elders niet meer kan vallen. Rusland gebruikt de techniek om belangrijke evenementen droog te houden. Herinner je ook de Olympische Spelen van 2008 in Peking. In China werken 50.000 mensen voor een overheidsdienst die zich hiermee bezig houdt. Zilver als verbinding is net zo giftig als een loodverbinding.

Door wolken te beschieten wordt er kleine hagel uit gemolken in Italië, Spanje en Frankrijk om te voorkomen dat de oogst van druiven en sinaasappels beschadigd wordt.

Ook bosbranden in Indonesië probeert men te bestrijden door kunstmatig regen te maken.

Via HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) dat in Alaska staat wordt de ionosfeer veranderd door een straal van radiogolven waardoor die lokaal opwarmt.
J. Eastlund bedacht methode en apparaat om een gebied in de aardse atmosfeer, ionosfeer en magnetosfeer zo te veranderen. Straalstromen kunnen worden veranderd, tornado's neergehaald en regen gemaakt.

Het Zwitserse bedrijf Meteo Systems beweert afgelopen jaar vijftig malse buitjes boven de Verenigde Arabische Emiraten te hebben veroorzaakt met hun WeatherTec systeem. Zij hebben in de woestijn een aantal tien meter hoge masten gezet. Die wekken ionen op (atomen met een negatieve lading) die vocht aan zich binden, waardoor er wolken ontstaan.

De Britse professor Maarten Ambaum werkte aan het project waarmee in Dubai  zomerse hitte van 50°C wordt afgekoeld en grondwater aangevuld door regen te maken met drones die wolken met elektrische schokken laten ‘ontploffen’. De waterdruppels smelten en kleven samen, waardoor er neerslag ontstaat.

Water wordt zo kostbaar dat het beïnvloeden van het weer in de toekomst big business kan worden.

Als sinds 1960 herhalen sommige wetenschappers en politici: WO III zal niet over olie, maar over water gaan.

China maakt tien procent meer neerslag tegen 2015 (Naar krantenartikels in december 2011)

De Chinese overheid wil met vier nieuwe programma's om kunstmatig meer neerslag te maken in het land 10 procent of 230 miljard kubieke meter water per jaar extra oogsten.
Naar schatting 3.000 miljard kubieke meter water trekt er jaarlijks over heel China. Slechts een vijfde daarvan komt ook als neerslag op de bodem.

In de provincie Jilin was er al een project waarmee ieder jaar 50 miljard kubieke meter regen en sneeuw neergehaald wordt. Dat kan volgens het Chinese meteorologisch instituut CMA opgevoerd worden tot een volume van 280 miljard kubieke meter.

De Chinese krant China Daily haalt Zheng Jiangping van het CMA aan: "Omdat wolken eindeloos zijn, is ook weerscontrole grenzeloos. De vijf regionale programma's voor weerbeheer zullen de middelen op de grond, zoals raketten en vliegtuigen, coördineren over de provinciegrenzen heen om het potentieel te maximaliseren." Daarvoor komt er tegen 2015 een nationaal commandocentrum.

Volgens Zheng zijn de programma's belangrijk voor de nationale doelstelling om de graanoogst tegen 2020 tot 550 miljoen ton te vergroten. De projecten zijn noodzakelijk omdat droogte en overstromingen steeds vaker voorkomen en roet in het eten gooien, waardoor deze doelstelling in gevaar komt.

“Het concept in Jilin werkt goed en dat succes zal de ontwikkeling van de vier andere projecten bespoedigen” zegt Zheng. Deze nieuwe initiatieven komen in het noordwesten, het zuiden, het zuidwesten en het noorden van China, maar er is nog geen gedetailleerd plan vrijgegeven.