"Drie stenen zijn genoeg om uw gat af te kuisen."  Dit Griekse spreekwoord zou verwijzen naar het Romeinse gebruik van pessoi, ronde keramische schijfjes om hun achterwerk te reinigen.
Onderzoek van pessoi, gebruikt in Athene zou tonen dat Romeinen er net voor het gebruikt, als grap, de namen van mensen die ze haatten op schreven.

wcspons

Van oudsher werden bladeren, mos, hooi en takjes als toiletpapier gebruikt. Romeinen gebruikten ook een spons op een stokje: een tersorium genoemd, wat letterlijk 'een veeg ding' betekende. De rijkeren gebruikten wol en rozenwater(!). Ook de Vikings gebruikten wol. Eskimo's gebruikten sneeuw en toendra mossen. Moslims uitsluitend hun linker hand (en water).
Later werd krantenpapier gebruikt. Het kon dus best dat je billen er eens bedrukt uitzagen.
In de Lage Landen zijn mosselschelpen lange tijd heel populair geweest. 

In Amerika was het gebruikelijk om de kern maïskolven te gebruiken waarvan de maïs was verwijderd. Dit was ruim beschikbaar en verrassend zacht en flexibel.

wcpapierWC papier is reeds lang in gebruik. In de 6de eeuw waarschuwde Yan Zhitui, Chinees staatsambtenaar, tegen het afvegen van achterwerken met filosofische traktaten. Je Tse-T’wéi schreef in 589: ’Papier waarop citaten of commentaren uit de Vijf Klassieken, of de namen van wijzen voorkomen, durf ik niet als toiletpapier te gebruiken.’
Eind 14de eeuw produceerde China jaarlijks 700.000 velletjes toiletpapier (5x8 cm) voor het keizerlijk hof.
In 1857 produceerde de New Yorkse zakenman Joseph Gayetty het eerste verpakte toiletpapier.
Toiletpapier op rol werd uitgevonden door The Scott Paper Company, in 1890.

Er loopt een man op straat gewikkeld in wc papier. Voorbijganger vraagt waarom.
 "Omdat ik overal schijt aan heb."

Vroeger..., toen WC-papier nog
aan beide kanten werd gebruikt.