Er zijn tig filmpjes op internet te vinden waaruit blijk dat ieder slot, ook de veiligheidssloten (en kluisjes), in enkele seconden te openen is door ‘kenners’. Je kan het alleen zo moeilijk en tijdrovend mogelijk maken, zodat kandidaat inbrekers liever afhaken.

Iwindorgelnstalleer een behoorlijk slot, en gebruik het ook: sluit deuren en ramen als je weg bent of gaat slapen.
Gebruik voor verluchting ventilatieopeningen i.p.v. open ramen. Ook een klein WC raampje (zelfs 15 x 25) is groot genoeg voor een insluiper! (Dus eventueel een tralie plaatsen.)
Open ramen kan je beveiligen met een kierstandhouder (of deurketting, haakje). Ze kunnen dan niet (of moeilijk) verder open gedaan worden.

Gebruik passende cilinders. Uitstekende exemplaren kunnen met een tang vastgeklemd en uitgebroken worden. Plaats er eventueel een stevig, rond, schuin aflopend rozet rond. Of een afdekplaat die ook de klink omvat.
De bovenste, schuin aflopende en indrukbare schoot van een slot kan met de klink bediend worden: het dagslot. Het nachtslot enkel met de sleutel. Bij een dagschoothevel draai je met de sleutel het nachtslot open, en als je verder draait ook het dagslot. Je hebt dan eigenlijk, zoals bij de deur van een wc, geen klink of draaiende knop aan de buitenzijde nodig. Dat is een veiliger optie.
De schoot moet lang genoeg zijn (2 cm). Maar ook de sluitplaat in het boordprofiel rond de deur zou stevig moeten zijn.
Maak openingen (brievenbus, kattenluikje) zo dat van daaruit de sleutel niet bereikbaar is. Ook niet met een ijzerdraad. Laat sleutels niet in het slot zitten. Of borg ze door ze met ijzerdraad te verbinden met de klink, zodat ze noch rondgedraaid, noch er uitgehaald kunnen worden.
‘Verberg’ geen sleutels onder de deurmat of bloemenbak.
Hang geen adreslabel aan je sleutel.

Maak ramen en deuren goed sluitend, zodat er nergens een koevoet tussen kan.
Ramen die geopend kunnen worden door de kruk omhoog te heffen kunnen door een gaatjesboorder makkelijk van buitenaf geopend worden. Kijk of je de kruk niet met een pen door een gaatje kan borgen. Of plaats een bijzetslot of grendeltje.
Met een gaatje boven en onder het slot slagen insluipers er ook in een sleutel van buiten uit om te draaien. Dus geen sleutels laten zitten. (Of borgen.)


Een keldergat krijgt uiteraard een stevig rooster, met strakgespannen ketting en slot.
Laat de woning er gebruikt en bewoond uitzien, ook als je (langere tijd) afwezig bent. (Geen volle brievenbus!)

Meld je afwezigheden niet met briefjes op de deur, boodschappen op het antwoordapparaat of berichten op sociale netwerksites.
Hang geen zichtbaar adreslabel aan je reiskoffer: iedereen op de luchthaven, in het hotel…  ziet dat je adres voor langere tijd verlaten is.
Etaleer geen waardevolle voorwerpen (gsm, notebook..).  
Leg niet alle waardevolle spullen (geld, juwelen, bankkaarten) samen op één plekje.
Zet geen ladder (of ander inbrekersmateriaal) klaar tegen de gevel.
Sluit ook stallen en tuinhuisje af. En let er op dat bij deuren en ramen de scharnieren niet aan de buitenkant zitten.

Scherm niet alles af met dichte en hoge omheining, dat maakt sociale controle door de buren onmogelijk.
Buitenverlichting met een goed afstelbare (licht- en bewegings) sensor is ook handig als je zelf thuis komt als het donker is. En als ie niet op alle katten reageert. Zorg ervoor dat kabel en lamp niet (makkelijk) bereikbaar (te saboteren) zijn.

Als je gaat slapen kan je de gesloten deur extra beveiligen met een grendeltje (of zelfs een balk) aan de binnenkant. Een deurspionnetje (vergrotend kijkglas) kan ook handig zijn.
Je kan ook een windorgel (klingelbuisjes of bamboe) voor de deur hangen. Die maken dan lawaai als de deur open gaat.
Of nog beter, hang het windorgel aan de deurklink, zodat het op de vloer dondert als de klink naar beneden gaat. Je kan er ook gewoon een doosje met sleutels of knikker opzetten. Zorgt ook voor voldoende herrie als het valt. Maar als het niet goed staat of per ongeluk er af gestoten wordt, moet je telkens de hele inhoud bij elkaar zoeken en rapen. Dus liever een windorgel.

Of houd een hond.


De misdaad is al georganiseerd.
Nu de politie nog.