Zwakke plekken in het ijs zijn er vaak onder bruggen en viaducten. Plekken waar water geloosd wordt vriezen ook later dicht.
Waar plantaardig materiaal op de bodem rot, kan methaangas ontstaan waarvan de bellen in het ijs vastvriezen. Dat verzwakt het ijs. Dit kraakijs is gevaarlijk.

doorhetijsOok hier is voorzichtigheid en preventie het belangrijkste.
Ga niet alleen schaatsen, zo kan wie bij je is alarm slaan en/of helpen.
Ga niet in het donker of in de schemering schaatsen, je herkent dan geen zwakke plekken en wakken. Schaats daarom ook nooit in de (bedekkende) sneeuw.
Neem een mobiele telefoon mee. In een waterdichte hoes.
Neem een touw mee, en 1 of 2 priemen (met bescherming, bv een kurk, op de punt).

Zak je door het ijs, of in een wak, probeer er dan zo snel mogelijk uit te komen. De letterlijk adembenemende koude bijt door je vel. Door onderkoeling neemt de controle over de spieren snel af.

Breek in de richting van de wal het zwakke ijs aan de randen zoveel mogelijk af tot je bij dikker ijs komt. Probeer je daar met beide handen tot je middel op te hijsen, en dan voorover op het ijs te schuiven en te rollen. Ga niet staan, maar verdeel gewicht en druk door te schuiven of te kruipen. Dat geldt ook voor wie komt helpen. Ga niet bij elkaar, maar ruim verspreid staan.
Of nog beter: leg ladders of planken op het ijs en loop daar over.

Een andere manier om uit het (kleine) wak te komen is ruggelings tegen de ijsrand te gaan liggen en je met de voeten af te zetten op de tegenoverliggende ijsrand.

Als je iemand uit een wak wil helpen, ga dan niet op de natte en gladde rand van het ijs staan, maar ga er een eind vandaan liggen. Gebruik lange takken, of riemen.

Raak je onder het ijs, let dan op het kleurverschil om open water te vinden. Ligt er sneeuw op het ijs, dan is het ijs donkerder en het wak lichter. Anders is het doorzichtig ijs lichter, en het bewegende water van het wak donkerder.

Met een priem kun je jezelf op het droge trekken. Sla de priem in het ijs zo ver mogelijk van je weg.
Als je uit het water bent is het belangrijk om je warm te houden. Blijf bewegen, trek snel droge kleren aan, neem een warm bad of warm je aan lichaamswarmte van anderen.

Om zo veilig mogelijk over glas ijs te stappen wandel je als een pinguïn: met kleine pasjes en platte voeten, waarbij het centrum van je lichaamsgewicht telkens boven je steunvoet blijft.