rundslachtenEr heeft eens iemand een formule uitgewerkt om te berekenen hoeveel een rund weegt. Meet als bij een ton de omtrek van de romp vlak achter de voorpoten, en de lengte van de boegknop tot de scheiding van bovenbil en muis (van kont tot hals). Het gewicht is dan (de halve omtrek x halve omtrek x lengte) /3140. Je moet er dan nog 10% bijtellen voor het gewicht van de kop, de poten etc. Dit benadert het gewicht van het levend rund dat één dag gevast heeft.
Voor een dier in de stal of op het veld moet je rekening houden met een tarra van 25 á 35 kg.

Een stier naar de slachthal voeren kan moeilijk en gevaarlijk zijn. Daarom werd hij vaak tussen twee koeien weggeleid.

Een rund werd ook met een slag ‘verdoofd’, waarna met een mes het ruggenmerg tussen atlas en draaier (eerste en tweede wervel) door een geoefend slager werd doorgesneden. Het moet precies op de juiste plaats en de juiste manier gebeuren. De wervels passen op elkaar, en je kan er niet zo maar losjes doorsnijden.  Na een stierengevecht worden de gepijnigde dieren ook vaak op die manier uit hun overbodig lijden verlost.   
De o.a. door Hannibal in oorlog gebruikte (krijgs)olifanten werden als ze te zwaar gewond en gevaarlijk werden (voor de eigen troepen) door hun kornak (berijder) afgemaakt door met hamer en beitel de ruggengraat door te slaan of de beitel door de schedel in de hersenen te rammen. Dat werkt net als een slachtpen of kogel voor alle dieren.

SlachtpenBij het bedwelmen van een rund houd je de kop wat schuin naar je toe zodat het dier met de rug van je wegvalt.

Het oudste  recept voor een rundburger komt uit een Romeins kookboek – De re coquinaria libri decem. Het is een compilatie van in de 4e-5e eeuw. De “Isicia Omentata” bestaat uit gehakt, peper, wijn, pijnboompitten, garum, gemengd en tot een pasteitje gevormd.