Ontweien betekent vis, gevogelte of wild van de ingewanden ontdoen.
ontweienTrek opnieuw de zachte buik omhoog en maak een snede waar je in kan werken. Je kan nu de darmen zien, en zien wat je doet. Snij, zonder de darmen te raken, de buik open tot de aars. Snij en scheur overal zoveel mogelijk de vliezen die ingewanden met karkas en vlees verbinden los. Snij voorzichtig de aars uit en breng die (met de darmen) buiten het karkas zodat vlees en organen niet bevuild worden. Eventueel bind je met een touwtje de darm eerst dicht.
Maak alles van achter naar voor los en verwijder de ingewanden.
 Je moet niet te veel weggooien, eigenlijk is zowat alles bruikbaar.

Het varkensnet (buiknet, darmvlies) is een stevig vlies met vetaders, dat de darmen samenhoudt. Het wordt veel gebruikt om tere vleessoorten worsten, niertjes, pastij, lever, hersenen, gevogelte ed. te omwikkelen voor het bereiden of roosteren.

Het borstbeen kan je doorzagen, knippen of hakken. Bij kleine dieren is een snoeischaar heel handig. Maar je kan ingewanden ook langs boven en onder verwijderen.