Kaas, wijn of vuur maken, huiden looien,… je vindt het hier allemaal. Beknopt. Op 2 pagina’s. Maar voor alle kennis en weetje, recepten, variaties, mogelijkheden zijn zelfs 2 boeken (per onderwerp) niet voldoende. Wat je hier vindt is enkel een handzame aanzet, de basics.
De info kan niet volledig zijn, zelfs niet in een kilo’s zware encyclopedie van 4.101 blz. We beogen handzame, duidelijke basisvaardigheden en kennis.
Je vindt in de teksten ook veel (bak- en smelt)temperaturen, productsamenstellingen ed. Dat zijn bruikbare, maar geen heiligmakende gegevens.

Veel zal je moeten invullen met feeling, ervaring, eigen smaak en experimenteren.

‘Ervaring: wat je pas krijgt nadat je het nodig hebt.
’(Arthur Block)
‘Ervaring laat ons toe onze fouten opnieuw te maken,
zij het met meer verfijning.’
 (Derwood Fincher)

Veel is afhankelijk van de precieze productsamenstellingen, kweekmethoden ed.
Ook het gebruikte materiaal (lemen houtoven, computergestuurde elektrische oven, metalen of stenen vormen, enz.) en technieken (droog of nat mengen, of kneden,…) en tijden (alles afhandelen, of rusttijden geven om te rijzen, te verzuren, te rotten,…), chemische reacties ed. beïnvloeden het resultaat.

bloemmelkeiMet bloem, ei, melk en suiker kan ik een soort milkshake maken. Of pap koken. Of pannenkoeken, flensjes of poffertjes bakken. Of brood of croissants. Of smoutebollen. Of taartbodems, pizzadeeg, spaghetti,…

Het volstaat dus nooit om wat ingrediënten bij elkaar te gooien. Je zal het moeten perfectioneren, en met anderen delen. Dat geldt ook voor leerlooien, glazuur maken, textiel of houtskool maken, enz.

Iedere evolutie is maar mogelijk door wat er vooraf ging (ijzer maken, oven, elektronica...), en is gebouwd op kennis en technieken die reeds verworven zijn. Internet is een handig kanaal om ervaring te delen en uit te wisselen, filmpjes en oplossingen te verspreiden, en te leren van collega’s die je nooit ontmoet.

Alle technieken zijn hier beperkt tot wat er met mankracht, of menskracht kan gedaan worden, of met dierkracht, wind- of waterkracht. Dus zonder elektromotoren of verbrandingsmotoren. Zelfs geen stoommachine.
Alle apparaten en gereedschappen werken analoog, zonder elektrische of digitale hulpmiddelen.
Er zijn geen voor de hand liggende dingen uitgeschreven, enkel essentiële kennis.
Er is geen kruiden- of plantengids opgenomen. Die zijn er al voldoende.
Bewerkingen zijn zo veel mogelijk beperkt tot wat iedereen met huis- tuin- en keukenmiddelen, met 2 handen, gezond verstand en de nodige voorzichtigheid zelf kan realiseren.

‘Ervaring: het archief van onze stommiteiten.’
( Leopold Koch)