We hebben veel kennis en vaardigheden uit handen gegeven aan specialisten die dat door onze onkunde of andere prioriteiten konden gaan commercialiseren.

Iedereen heeft recht op de kunde om te kunnen overleven. Maar we groeien er niet meer mee op.

En soms lijkt het nu meer dan ooit nodig...

Hopelijk blijft er via het boek voldoende van beschikbaar en bewaard....

 

Kan je met een schriftelijke cursus leren autorijden?
Je kan alles perfect en uitgebreid omschrijven. Door het te lezen kan je veel weten. Maar om het te kunnen, zal je het moeten doen. Liefst onder deskundige begeleiding. 54 keer. Oefening, ervaring, traditie en overlevering bewaren kennis en kunde.

LEZEN = WETEN
DOEN = KUNNEN

Je voorbereiden om zelfstandig te leven

zelfdoenJe kan niet alles kennen, kunnen en weten. Zorg voor een brede algemene kennis, en specialiseer je in 1 of enkele onderdelen die zinvol en nuttig zijn in een groep.

Kennis is belangrijk om te overleven. Er zijn diverse zeer uitgebreide domeinen die niet door 1 persoon tot in detail kunnen beheerst worden. In een gemeenschap kunnen mensen zich gelukkig wel (steeds verder) specialiseren en elkaar versterken.

Vooruitgang ontstaat er maar door te delen en te leren. Als iedereen telkens opnieuw zelf het warme water moet uitvinden, schieten we weinig op. Door van anderen te leren, en daar op voort te bouwen, evolueren we sneller. In het onderwijs wordt helaas veel kennis geschrapt om plaats te maken voor informatie die onze beleidsmensen nu belangrijker of nuttiger vinden (informatica, boekhouding…) En de basiskennis en ervaring om zelf dingen te maken of te kweken wordt ook niet meer van vader op zoon doorverteld. Veel verdwijnt. Of is helaas al weg. Netwerken (en internet) kunnen helpen om kennis voor zelfvoorzieners te bewaren.

Een herborist is op de hoogte van kruiden, tradities, geneeskrachtige planten en bereidingen.
Een botanist is een plantenkenner. Een arts kent het menselijk lichaam en onze ongemakken en ziekten.
Gespecialiseerde kennis over insecten, paddenstoelen, vissen, biotopen levert veel voordelen i.v.m. opsporen, bestrijden, vangen..


Volg zelfverdediging, en een cursus E.H.B.O., en leer zwemmen.
Leer 1 ambacht: volg een cursus pottenbakken, glas blazen, mandenvlechten, smeden, spinnen of weven.
Leer de natuur kennen: volg natuurwandelingen, gidsen, paddenstoelentochten, kruidenwandelingen, een leerpad over bomen en struiken, vlinders, vogels. Specialiseer je in 1 domein of onderdeel.
Maak je 1 voedselproductie- of conservereringstechniek eigen: bier of wijn brouwen, drogen, zuurkool maken, inmaken, slachten. In een kleine gemeenschap helpt iedereen door zijn specialisatie de groep om te overleven.

Als je gereedschap of apparaten aanschaft (die je niet vaak gebruikt) kan je kiezen voor dingen die géén energie verbruiken:
een gehaktmolen, fruitpers, koffiemolen, blender; stofzuiger en kruimeldief vervangen door veger met rollende borstels, (kleine keuken)oven door wonderpan, eiwitklopper, groenten rasp, peterseliemolen, stoompot, vulkaanketel, handbediende roterende klopper (room, eiwit, mayonaise), (passe- vite of) roerzeef,
tandenborstel, knijpkat, wekker, uurwerk, opwindbare radio, ecofan (zie <Kachel>)...
boor(machine),  zaag, pomp (lucht- of water-), alle hout en steenbewerkingen konden al lang geleden zonder powertools, maar het kost veel meer tijd. Zelfs gras maaien kan zonder motor (handmaaier, zeis).
deurfietsbel(Voor sommige van deze spullen moet je bij kampeermateriaal of outdoor shops gaan zoeken.)
Na wat geklooi met een draadloze bel waarvan ik meestal niet wist of de batterij van de bel en die van de ontvanger nog werkten, heb ik ze vervangen door een fietsbel. Werkt prima. Een gong of klingelbelletje zou ook kunnen. En met kloppen (met of zonder klopper) is ook niets mis.

Die spullen blijven bruikbaar, ook als de energievoorziening wegvalt. Maar probeer tegenwoordig nog maar eens een gewone, opwindbare wekker te vinden.

Duurzame zelfvoorziening is niet te onderschatten complex, maar perfect realiseerbaar.  Je kan het voor jezelf, liever nog voor en met je gezin (leefgroep) doen. Pas als mensen meer willen produceren dan ze nodig hebben, lijkt het alsof ze het werk niet meer gedaan krijgen. Dan zijn er machines nodig, kunstmest, sproeistoffen,…  Wat reserves en wat extra’s als ruilmiddelen en om in de maatschappij mee te kunnen zijn haalbaar. Wil je nog meer, veel geld verdienen… dan komen we weer in hetzelfde systeem terecht dat de mensheid en de aarde kapot maakt.

‘Expert: iemand die alle fouten begaan heeft die hij op zijn smalle terrein kon begaan.’(Niels Bohr)
 ‘Iemand die zich mag vergissen wat de hoofdzaak betreft, op voorwaarde dat de details onbetwistbaar juist zijn.’(Julien De Valckenaere)
‘Een expert is iemand die steeds meer en meer weet over steeds minder en minder, tot hij werkelijk alles weet over niets.’(P. Weber)

Alle aanvullingen, correcties, verduidelijkingen en tips zijn heel erg welkom.
Manco’s, vragen, onduidelijkheden: laat het ons weten.

Mail aan toverm