Menselijke urine is een van de meest steriele stoffen. In de tweede wereldoorlog werd het zelfs gebruikt om operatiegerei mee te ontsmetten. Eskimo’s zouden er hun pasgeboren baby’s hun eerste warm bad mee geven.
urinedrinkUrine drinken wordt ook vaak als heilzaam beschreven, werkzaam tegen sinusitis, ontstekingen (zelfs kanker)… Ook werkzaam tegen kloven en haaruitval. Ik heb nog niet de neiging gehad dit zelf uit te testen, maar in geval van nood kan de kennis van p(l)as komen. Vooral in ochtendplas zouden nog veel bruikbare vitamines zitten. Later op de dag zouden er meer afvalstoffen in zitten.

Urine bestaat uit water met opgelost afvalstoffen als ureum (afbraakproduct van de eiwitstofwisseling), urobiline (afbraakproduct van bloed en galvloeistof) en porfyrine, die door de nieren uit het bloed worden gefilterd, en waardoor ze geel kleurt.
De hoeveelheid van deze stoffen die per uur bijkomen is vrij constant, de hoeveelheid water is afhankelijk van hoeveel je drinkt. Dus, als je (te) weinig drinkt is de urine heel donker geel, als je heel veel gedronken hebt wordt ze bijna kleurloos.
Urine is een waardevolle bemesting voor planten.

Meerdere Romeinse geschiedschrijvers vermelden dat Galliërs zich wasten met urine, en er zelfs dagelijks hun tanden mee poetsten. ‘Onderling wedijveren zij met de witheid van hun gebit.’ (Gaius Catullus, 87 tot 54 v. Chr.)

Wie tegen de wind in watert, krijgt spleetogen. (Carl Huybrechts)
Sommige mensen drinken urine. Anderen Heineken.
Hoe heet de urine van Beatrix? Jus de Oranje