Je kan een kuil met planten afdekken met plastiek. Het vocht dat de planten verliezen condenseert op het plastic en levert drinkwater op. Zorg ervoor dat je bij het laagste punt van het plastic de druppels kan opvangen. Je kan een zak rond een bussel bladeren binden, of planten in een kuil leggen met folie er over gespannen. Een steen midden op de folie maakt van dit punt het laagste. Daaronder zet je dus je beker. Rond de beker kan alles wat vocht bevat liggen: bladeren, groenresten, vochtige grond, wieren, …. Destilleren is de enige manier om urine of zeewater drinkbaar te maken.

waterdestillerenOp kleine schaal kan het ook door een kopje midden in een kom te zetten, afvalwater op de bodem te gieten, huishoudfolie over de kom vast te maken en daarop in het midden een steen te leggen om een lager afdruippunt te krijgen. (Of gebruik een eierdopje dat je geregeld met koel water vult om een beter condensatie-effect te krijgen. Of een omgekeerde metalen deksel met vergelijkbare vorm.) De schaal of ketel kan op de kachel verwarmd worden. Dit is een variant op de manier waarop bv tijdens WO II clandestien alcohol gestookt werd, zonder hiervoor verdachte attributen in huis te hebben.

Is zeewater drinkbaar?

Zeewater bevat veel zout. Dat maakt je dorstig en droogt de lichaamscellen uit. Door zeewater te drinken nemen overlevingskansen snel af.