In het voorjaar kan je ook berkensap drinken. Je kan regelmatig een klein takje afbreken. Als er sap uit loopt is dat het geschikte moment om aan de slag te gaan. Dat is net voor de bladeren ontluiken. Je kan er zelfs uitstekende wijn van maken. Het drinkbare sap kan je rechtstreeks aftappen door

  • een gaatje in de stam te boren en daar een gootje (een blad, of een uitgesneden takje) te maken,
  • V-vormige inkepingen in de stam te maken en daar beneden ook een blaadje in te bevestigen,
  • de kop van een tak af te snijden, die naar beneden te buigen en er een fles of beker aan hangen.

berkensapoogstMeerdere ervaringsdeskundigen en bosbeheerders waarschuwen ervoor dat een gat in de stam boren de boom (na enkele jaren) doodt door infecties. Ook als je na gebruik een kurk of houtplug in het gat perst. Als ik de kurkdikke en 3 à 4 cm diepe gaten zie neem ik dat graag aan. Een diep en groot gat heeft geen zin. Sap stroomt in de binnenlaag van de schors, niet in het hout.
Kies dus liever de derde mogelijkheid.


Als je een vaste stek hebt wil je natuurlijk graag permanent voldoende drinkwater in de buurt hebben. (Van licht) afgeschermd, koud en stromend water zal minder ziekmakers bevatten dan open, warm en stilstaand water.

 

 

Na fruitsap, het boomsap.

Berkensap is een klassieker. Maar ook linde, rode esdoorn (Acer rubrum), witte esdoorn of zilveresdoorn (Acer saccharinum), vederesdoorn (Acer negundo), Carya (okkernootfamilie, Juglandaceae) en (zwarte) walnoten. Ook het sap van de lariks is drinkbaar, maar weinig bronnen vermelden dit. (Misschien niet zo lekker?)