De aardoppervlakte bestaat voor 70,9 % uit water en 29,1% uit land. Daardoor ziet de aarde er vanuit de ruimte blauw uit.
wateropaardeHet water zit verdeeld:
Zeeën en oceanen           97,2%
IJskappen en gletsjers      2,15%
Diep grondwater               0,31%
Oppervlakkig grondwater   0,31%
Capillair water                  0,005%
Rivieren                           0,0001%
Zoute en brakke meren     0,008%
Zoet water meren             0,009%
Waterdamp in de lucht     0,0009%

Brak water = zout + zoet, met een schommelend zoutgehalte. Het komt van nature voor op de overgang van zoet- naar zeewater, vaak bij riviermondingen. Slechts 0,03% van alle water is beschikbaar voor consumptie (bereikbaar en niet te veel vervuild).
Zo'n 90% van de wereldvoorraad zoet water ligt in Antarctica.
Een groot deel van de mensen moet minstens 3 uur lopen om water te halen.
Iedere dag sterven er bijna 10.000 kinderen jonger dan 5 jaar in Derde Wereld landen als gevolg van ziektes door het drinken van onzuiver water.

Als je al het water van de wereld in een literfles doet, dan is het voor de mens bruikbare gedeelte een koffielepeltje (0,72 %).

De oceaan ziet er blauw uit omdat rood, oranje en geel door de oceaan worden geabsorbeerd en blauw met een kortere golflengte niet (zo snel).

Oceaanwater lijkt blauwer naarmate je verder naar beneden reist. De watermoleculen absorberen eerst infrarood, rood en ultraviolet licht en daarna geel, groen en violet.

ROGGBIV is een acroniem voor de reeks tinten die gewoonlijk wordt beschreven als een regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Alle kleuren samen leveren wit licht. Maar als we duiken, zien we dat onder water de kleuren anders lijken. Rood is al op 10 m verdwenen. Daarom nemen duikers dus altijd een lamp mee, ook als het niet 'donker’ is. Iedere kleur licht heeft een andere brekingsindex, -hoek en golflengte. Die is vb. voor rood 650 – geelgroen 550 en blauw  450 nanometer.

    Zie i.v.m. lichtbreking ook: Spiesen met harpoen.


Hoeveel dieper zou de oceaan zijn zonder sponzen?