Basilicum bewaar je best onder olie. Laat de ongewassen bladeren eerst wat drogen. Overgiet ze daarna in een glazen pot met olie.

zuurpottenDragon en dille doen het goed op azijn. Ook augurk, ui, haring, pepertjes kunnen zo bewaard worden. (Heet overgieten, of even meekoken.)

Voor fruit (rumtopf) wordt alcohol (+40%) gebruikt (kersen, gemengd fruit…). Dit is eerder als hapje dan als maaltijd bedoeld.
Eieren of eierdooiers conserveren kan ook door ze op te leggen in alcohol (brandewijn of jenever). Je voegt (gecondenseerde) melk en suiker toe en krijgt een dikvloeibare likeur. Dunne, vloeibare advocaat is gemaakt met volledige eieren. Voor dikke, stijve advocaat worden alleen de dooiers gebruikt. Het alcoholgehalte is ongeveer 14 volumeprocent. Advocaat is viskeus (stroperig) en wordt met een lepeltje gegeten.

Klop 300 gr fijne suiker (plus eventueel 20 gr vanillesuiker) en 10 eierdooiers schuimig. Meng daarna (200 gr) melk en 200 ml alcohol, en roer dit onder elkaar.

Het woord advocaat als raadsman in juridische aangelegenheden is ontleend aan het Latijnse advocātus: ‘bijgeroepene’. Advocaat als vooral vrouwendrank die de tongen (nog) losser maakt is wellicht een verkorte vorm van advocatenborrel, zo genoemd omdat het de keel van de advocaat zou smeren.
Of komt waarschijnlijker via het Spaanse aguacate van de advocaatpeer (avocado). Van het gelige, boterachtige vruchtvlees en alcohol maakte men een dikke drank, zoals de Indonesische adpokat.


Pure honing bederft nauwelijks. Er is honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog geschikt was voor consumptie. (Heb ik zelf niet geproefd.) Het enige probleem om honing te bewaren is dus: kan je er afblijven?