Basilicum bewaar je best onder olie. Laat de ongewassen bladeren eerst wat drogen. Overgiet ze daarna in een glazen pot met olie.

zuurpottenDragon en dille doen het goed op azijn. Ook augurk, ui, haring, pepertjes kunnen zo bewaard worden. (Heet overgieten, of even meekoken.)

Je zou schoongewassen tomaten ook vers kunnen opleggen / bewaren door ze (zacht) in een bokaal te drukken en te overgieten met afgekoeld water waarin azijn en zout (en eventueel anderen kruiden) gekookt werd. (Zelf nog niet geprobeerd.)

Je kan rabarber fris bewaren als je gewassen en gespleten stengels dicht op elkaar in een steriele pot propt onder 1 cm koud water. Steriel afsluiten. Het oxaalzuur voorkomt schimmel en bacteriegroei.

Misschien verrassend, maar je kan ook nog onrijpe jonge walnoten in en met hun groene bolster gebruiken voor bereidingen. Je plukt ze vóór ze een harde, houtige schaal gevormd hebben rond Sint Jan (24 juni). Test er 1 (enkele) door er met een tandenstoker of breinaald door te prikken. Lukt dat niet meer, pluk dan geen 5 kg, ze zijn onbruikbaar. De bolster werden ook gebruikt om notenbiets (beits) en bruine inkt te maken. Draag dus handschoenen voor het plukken en verwerken.

Bij zowat alle recepten moet je de vrucht met een vork of naald vaak doorprikken, en vervolgens ca. 2 weken in water (soms pekel) weken dat je om de 12u ververst, en om te eindigen nog eens koken in water, pekel of siroop. De vruchten bevatten het giftige blauwzuur (waterstofcyanide) dat door drogen voldoende verminderd, en door weken uitgeloogd kan worden.

Gebruikte mogelijkheden zijn fermenteren, jam maken, op siroop, zuur, alcohol of kruidige pekel zetten, konfijten, steriliseren.

Het Italiaanse Nocino is een likeur (met wijn, alcohol) op deze basis.

Vaak worden geprepareerde noten in schijfjes bij kaas en nagerechten geserveerd.

Voor een lichtere kleur kan je de buitenkant van de bolster schillen.

 

Voor fruit (rumtopf) wordt alcohol (+40%) gebruikt (kersen, gemengd fruit…). Dit is eerder als hapje dan als maaltijd bedoeld.
Eieren of eierdooiers conserveren kan ook door ze op te leggen in alcohol (brandewijn of jenever). Je voegt (gecondenseerde) melk en suiker toe en krijgt een dikvloeibare likeur. Dunne, vloeibare advocaat is gemaakt met volledige eieren. Voor dikke, stijve advocaat worden alleen de dooiers gebruikt. Het alcoholgehalte is ongeveer 14 volumeprocent. Advocaat is viskeus (stroperig) en wordt met een lepeltje gegeten.

Klop 300 gr fijne suiker (plus eventueel 20 gr vanillesuiker) en 10 eierdooiers schuimig. Meng daarna (200 gr) melk en 200 ml alcohol, en roer dit onder elkaar.

Het woord advocaat als raadsman in juridische aangelegenheden is ontleend aan het Latijnse advocātus: ‘bijgeroepene’. Advocaat als vooral vrouwendrank die de tongen (nog) losser maakt is wellicht een verkorte vorm van advocatenborrel, zo genoemd omdat het de keel van de advocaat zou smeren.
Of komt waarschijnlijker via het Spaanse aguacate van de advocaatpeer (avocado). Van het gelige, boterachtige vruchtvlees en alcohol maakte men een dikke drank, zoals de Indonesische adpokat.


Pure honing bederft nauwelijks. Er is honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog geschikt was voor consumptie. (Heb ik zelf niet geproefd.) Het enige probleem om honing te bewaren is dus: kan je er afblijven?