zeerDe zeer (-pot) (Arabisch) of pot in pot koeler bestaat uit een grote pot (vb. bloempot) van poreus aardewerk, met daarin een kleinere pot. De tussenruimte wordt gevuld met zand, en volgegoten met water. Fixeer de binnenpot met een zware deksel, zodat hij niet gaat drijven. De binnenpot mag geëmailleerd of van waterdicht materiaal zijn. Hierin wordt voedsel of drank opgeslagen.

Het water migreert langzaam naar de buitenkant, om daar te verdampen. Dit onttrekt warmte aan de binnenpot, die koel blijft. Dit principe wordt ook gebruikt bij zweten, of als je een fles in een vochtige (niet natte!) doek draait. Deze bevochtigingskoeling (of verdampingskoeling) werkt in een droge omgeving, met een lage luchtvochtigheid.
In een vereenvoudigde versie blijft water (of drank) in een aardewerk pot met daarover een doek die je vochtig houdt ook lang koel. (Boeren gebruikten dit vroeger ’s zomers op het land.)

In oude Ierse en Schotse veenwinningen is 274 keer bog-butter (moeras boter) gevonden door archeologen. (In andere landen ook nog 150 keer.) Te vaak om toeval te zijn. Boter was zeer voedzaam en kostbaar. De boter werd verpakt in manden, schors, huiden of houten kistjes. De ondergrond is koud, nat en zuurstofarm. Begraven kon men de zomerse overvloed maanden, jaren of eeuwen zoutloos bewaren. (Mogelijk maar minder waarschijnlijk werd boter ook gebruikt als brandstof.)