Er zijn meer dan 12.000 soorten mieren bekend, en 2,5 miljoen mieren voor elke mens op aarde. De biomassa van de mieren is hoger was dan die van wilde zoogdieren en vogels samen, en 20% van de menselijke massa.

Laat mieren (Formicidae) met rust als ze niet echt hinderen. Ruim etensresten, vooral zoetigheid op.
mierenKoper (draad, muntjes) is een barrière voor mieren.
Ze houden niet van krijt, babypoeder, koffiedik, of sterke geuren van salie, rozemarijn, bieslook, majoraan, maggikruid, basilicum, munt, boerenwormkruid, oregano, knoflook (net als slakken), kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, peper en ui.
Zet een pot tuinaarde op het nest. Ze zullen zich daar in installeren. Na 2 weken doe je die weg.
Kokend water is dodelijk. Gist met zoetigheid ook.

Een andere afweeroplossing is bicarbonaat of zuiveringszout bij een deur of andere mogelijke toegangsplaatsen strooien.

Als je een lijn trekt met krijt, zal de mier daar niet overgaan. (Ik vermoed dat dit enkel op verharde, droge ondergrond werkt?)

Er zijn ongeveer 12.000 soorten beschreven.  Mieren leven in kolonies, met (1, soms meer) koninginnen, werksters,  soldaten, enz. Ze kunnen 10 tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. De Aziatische weversmier kan zelfs 100 keer haar eigen gewicht dragen.

Vliesvleugeligen (Hymenoptera) als sommige mieren zoeken na de bevruchting een nieuw nest. Daarna werpen of bijten ze hun vleugels af, die ondergronds alleen maar lastig zijn.

Mierenpoppen van diverse soorten maken een melkachtige substantie aan als belangrijke voedingsstof voor de rest van de kolonie.

Mieren hebben geen longen, ze ademen zuurstof in via syphonen, een serie openingen aan de zijkant van hun lichaam. Ze hebben ook geen oren, maar 'horen' wel trillingen. Voor elke mens zijn er een miljoen mieren op aarde. Mieren slapen nooit.

De amazonemier (Polyergus rufescens) is hier zeldzaam. In de zomer roven ze mieren(eieren) van het subgenus Serviformica (dienaar- of renmieren) en brengen ze naar hun eigen nest. Het worden slaven, die hen moeten voeden.