In een boek over de Provence heb ik eens gelezen over een stroper die graag vos (Vulpes vulpes) at. Gemarineerd vond de zonderling het een lekkernij.
Ik neem aan dat het kan kloppen. Ik heb vaak gehoord dat er tijdens de oorlog kat werd geserveerd als konijn. En dat als de kop er niet bij was, niemand het verschil merkte. Een oude “Larousse Gastronomique” legt het verschil op je bord uit: bij kat hebben voor- en achterpoot 2 parallelle beentjes, bij konijn is er maar 1 bot.
De Italiaanse TV kok Beppe Bigazzi beweerde in 2010 dat je ze eerst 3 dagen moet stomen. De 76-jarige ster van het programma 'La Prova Del Cuocco' werd door de zender op staande voet geschorst. (Misschien is 3 dagen ook echt wel te lang??)
Een 50-jarige Italiaan had een voorkeur voor zwarte katten van drie jaar oud. Hij gaf toe dat hij al een vijftiental diertjes gedood en verorberd had met zijn vrienden. (Krantenartikeltjes januari 2014)
En o.a. in China en Vietnam wordt hond gegeten. Dus waarom geen vos?
Alleen met een dichte en hoge omheining houd je ze weg. Of met een hond.
Peru verdeeld over het festival van de kat (als gerecht)
In La Quebrada, Peru vindt elk jaar in september het ‘Gastronomisch festival van de kat’ plaats, waarop herdacht wordt hoe de eerste slaven – naar verluid- alleen konden overleven door het eten van kattenvlees. In de boerengemeenschap ten zuiden van Lima is er tijdens het festival muziek, er wordt op straat gedanst en overal staan stalletjes waar kat geserveerd wordt.
Dozijnen katten worden speciaal voor het festival gefokt en verwerkt in allerlei Peruaanse recepten. Er is kattenstoofpot en gegrilde kat met de plaatselijke kruiden. Drommen nieuwsgierige festivalbezoekers zijn benieuwd naar de smaak van het kattenvlees dat erg op konijn schijnt te lijken. Hier gelooft men dat kattenvlees een afrodisiacum is.
De meeste Peruanen echter, zien katten als huisdieren, niet als voedsel. Dit jaar werd bij het festival dan ook geprotesteerd door dierenrechtenactivisten.
(BBC, Lima> Welingelichte kringen > Raar maar waar, 1/10/2012)