Slakken zijn de enige weekdieren (Mollusca) die ook op het land leven.
Huisjesslakken (Eng.: snails) en naaktslakken (slugs) raspen met hun tong (radula) voornamelijk algen en plantaardig afval. Ook wel eens tuinplanten, liefst met een zacht blad als sla. Ze gaan bij voorkeur ’s avonds uit eten en ’s nachts. De luchtvochtigheid is dan hoog en het is koeler. Overdag komen ze ook wel eens tijdens en na regenbuien te voorschijn.
slakkenSlakken houden niet van droog en warm. Hun schuilplaatsen vind je waar schaduw en vocht zijn: onder potten, stenen, tegels, afgevallen bladeren. Daar kan je ze verzamelen en aan de kippen geven. Zo kan je een rabarberblad op de grond al als val gebruiken. Of een schaaltje met (zoet) bier, waar ze in verdrinken. Je kan het vangen ook overlaten aan een egel, een kikker of padden. Als een tuinbed geoogst is kan je er ook kip(pen) op zetten. Of onovertroffen efficiënt: een eend. En lekker!

Scherpe ondergronden als eierschalen, assen, zand ed. houden slakken niet tegen. Een slak kruipt mede dank zij haar slijmspoor probleemloos over de snede van een scheermes.
Slakken zouden een hekel hebben aan planten als lavendel, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, salie, tijm en varens. Slakken mijden knoflook(extract). Koper(band) zou wel helpen (net als bij mieren). Koffiedrab ook, tijdelijk. Maar hoeveel kilo heb je dan nodig?
Als je ze vergiftigt (met korrels uit de handel), doe je dat indirect ook met de eters (vogels...)

Voor je favoriete hapjes als aardbeien of sla kan je slakken ook te slim af zijn door ze in hangmandjes te kweken.

Slakken kunnen biologisch bestreden worden met nematoden. Hier is een methode waarmee je die zelf zou kunnen kweken of stimuleren.

Doe in een emmer een laagje regenwater (geen kraantjeswater). Niet teveel, de slakken moeten niet verdrinken. Doe daarbij een laag frisse jonge blaadjes waar de slakken dol op zijn, en veel slakken. Maak de emmer dicht zodat ze er niet uit kunnen. Roer het gedurende 2 weken iedere dag wat om. De nematoden zullen zich sneller voortplanten dan de slakken en doen hun werk. Na twee weken heb je een eigen nematodenkweek.

Giet het water met de nematoden bij de gewassen die last hebben van slakken. De grond moet vochtig zijn (en blijven) anders kan je kweek ook uitdrogen. Herhaal geregeld. En vergeet vooral ook de composthoop niet.

Slakkendoders (Sciomyzidae) zijn 2-14 mm lange nog weinig bekende vliegjes. Van 600 soorten komen er 67 in Nederland voor waarvan de larven meestal in de slak (of een slakkenhuis) verpoppen. Een larve kan tot 25 slakken gedood hebben voor ze volgroeid is. Maar de voorkomende populaties zijn te klein om effect te hebben op een slakkenbestand in een moestuin.

Slakken gebruiken ongeveer 40 procent van hun energie om slijm te produceren. Door slim een ander zijn spoor te volgen, doen ze aan slipstreaming (of slijmstreaming) en verbruiken minder. Ze zijn traag, maar kunnen meer dan 1 meter per uur afleggen. Wijngaardslakken (Helix pomatia) kunnen tot 4,8 (en kampioenen nog iets meer) m/u halen.

De tijgerslak (Limax maximus, grote aardslak, grote raspschelp) is met 10 tot 20 cm lengte onze grootste naaktslak. Ze heeft een onregelmatig patroon van langwerpige vlekken op een lichtgele, bruinachtige of lichtgrijzige achtergrond. Door haar naam, afmetingen en het feit dat ze ook andere naaktslakken eet wordt soms verwacht dat ze die plaagdiertjes opruimt. Dat is zeer beperkt, ze eet evengoed schimmels of je groenten. Ze heeft een soort inwendig huisje, een kalkachtig mantelschild en kan gemiddeld 2,5 tot 3 jaar oud worden.

 

‘Wat doen weekdieren in het weekend?’
'Ober, er zit een slak op mijn bord!' 'Dan zullen we
iets meer moeten aanrekenen, mijnheer!'