Bij lassen is de temperatuur zo hoog dat naast de lasdraad of laselektrode het metaal langs de lasnaad van het werkstuk zelf ook vloeibaar wordt. lassenWerkstukken en toeslagmetaal hebben dezelfde samenstelling.
Dat gebeurt bij ca. 1.500 C, met een warmtebron van 3.000 tot 4.500⁰C. Dat kan door autogeen lassen met gas en zuurstof, of met elektroden. De eerste laspost van mijn vader was ook een lastpost. Toen er stilaan (zwart-wit) TV´s in de straat werden aangeschaft zorgde hij hiermee voor beeldstoringen. Het heeft lang geduurd voor we doorhadden hoe dat kwam. Later wist men: Miel is aan´t lassen. (Het werd verholpen, eerst met aangepaste (socialere) werkuren, en later met een zwaardere aansluiting.)

Lasogen: rauwe aardappel

Als je bij het lassen in de boogvlam kijkt krijg je last van lasogen. Deze fotokeratitis of sneeuwblindheid is een vorm van hoornvliesontsteking door blootstelling van het oog aan ultraviolette stralen. Ook kijken in een (hoogte)zon of te lang in de zon over sneeuw kijken (zonder voldoende bescherming) veroorzaken hetzelfde, zeer pijnlijke effect na 1/2 tot 6 u.
Daarvoor zijn er schermen en helmen met donker glas om te lassen.
Het geneest vanzelf in 1 tot 2 dagen. Probeer niet in je ogen te wrijven. Haal oogdruppels. Of rasp een rauwe aardappel en wikkel die in een vochtige keukenhanddoek om over je ogen te leggen. Dat biedt wat verkoeling.

‘De cursus lassen voor beginners is afgelast.’