Pompoen kan je makkelijk kweken en lang (vorstvrij) bewaren. Ideaal voor survivers.
De pompoen behoort tot de komkommerfamilie of Cucurbitaceae.
Ze bestaat in veel soorten, ook sierkalebassen. Vooral door Halloween zijn ze gekend.
Deze éénjarige, klimmende of rankende plant komt uit Midden-Amerika en houdt dus van een warm tot tropisch klimaat.

PompoencourgetteZaaien kan rond eind april tot half mei. Het zaad kiemt bij een temperatuur van ca 25°C, na ongeveer zes dagen. Het is gevoelig voor rotten, houd de potgrond dus niet te nat.
Rechtstreeks buiten zaaien kan ook, maar dan na 15 mei (ijsheiligen)!
De plant zorgt voor een snelle grondbedekking, je hebt dus minder last van onkruid. Ze staat graag, en goed op de composthoop.
In een kleine tuin kan je ze aan een rek of piramide laten omhoogklimmen. Steun de vruchten, ze worden zeer zwaar.
Pompoen kan je toppen (als ze zo’n 45 centimeter groot is), om zijscheuten te vormen. Behoud  drie of vier zijscheuten. Ranken vormen terug wortels op de grond.
Zelfs de (jonge) pompoenbladeren kun je eten, bijvoorbeeld in een stoofpot.

Te vroeg oogsten maar zeker te laat oogsten vermindert de bewaarbaarheid. Oogsten als de meeste steeltjes kurkachtige uitwassen of lijnen hebben. Tijdens het oogsten is het belangrijk dat de pompoenen zo weinig mogelijk beschadigd worden. Laat ze, zeker als ze beschadigd zijn, goed opdrogen.
Snijd de steeltjes af met een lengte tussen de 2 en 6 cm. Vruchten zonder steel rotten gemakkelijk.
Droog en geventileerd (bij ca 12 graden Celsius) bewaren ze zolang er geen vorst aan kan. Zet ze in luchtige kratjes of hang ze in netten.

pompoenGekookte pompoen wordt een stevige brij waarvan je ook gebak en koekjes kan maken. Met (speculaas) kruiden, kokosolie en havermeel kan je er ook ‘pepernoten’ mee bakken.

De oliehoudende zaden van de pompoen kunnen geroosterd gegeten worden. Ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem zijn eetbaar.
(De schil van) pompoen werd ook gebruikt als vaas of wijnvat bij de Romeinen.

Spaghettipompoen (Cucurbita pepo): als je er een (halve) kookt of in de oven stoomt, kan je de binnenwand als spaghetti-achtige draden van de schil afschrapen. De halve schaal kan als kom dienen.

Naaktzadige pompoenen (& als Lady Godiva) worden gekweekt voor de pitten. Die hoef je niet meer te pellen voor het persen van olie, of gebruik in een slaatje.

De naam van de courgette (Cucurbita pepo) of Kussa komt uit Frankrijk. Ze heet in het Italiaans zuchetti en in Amerika squash of zucchini. De courgette is een niet klimmende pompoen met komkommerachtige vruchten. Voor de vruchtzetting is bestuiving door bijen noodzakelijk. 

Kalebas (& squash) is een verzamelnaam voor meerdere verwante gewassen als pompoen, flespompoen, fleskalebas en courgette (of zucchini). Uitgehold en gedroogd maakt men daarvan decoratie, bekers, kruiken, kommen, lepels, instrumenten...