Net als aardappelen en tomaten behoren ook aubergine, paprika en pepers tot de nachtschadefamilie (Solanaceae).
De aubergine (Solanum melongena, of -  esculentum, eierplant) stopt onder de 21°C met groeien. Het is een week gewas, dat vrij gemakkelijk ziek wordt. De paarse vrucht heeft een neutrale (geen) smaak, enkel de schil smaakt weinig. In volle grond amper te kweken, en moeilijk in de kas. Tenzij met (onverantwoorde) verwarming.

De kweek lijkt op die van paprika. Tijdig dieven en overtollig blad verwijderen.
De vruchten groeien ook uit zonder bevruchting, maar met worden ze (steeds) groter. Ze hebben veel licht nodig. Bij te lage temperaturen vallen de bloemen gewoon af. Geen redenen dus om ze hier te kweken.

pepersPepers zijn vruchten, peper is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum.
Van pepers (Capsicum annuum) kweken we de zoete (sweet pepper) paprika in blokmodel of puntvorm.
Chilipeper is de Nederlandse verzamelnaam voor de 'hete' pepers, die ook rode of Spaanse peper wordt genoemd. Plantkundig gaat het bij alle pepers en paprika’s steeds om dezelfde zelfbestuivende plant. Onrijp zijn de vruchten groen, en later rood, oranje, geel, paars of wit. (Dus je kan van dezelfde struik zowel een onrijpe groene, als een rijpe rode paprika oogsten.)

De doorbraak van de zoete paprika kwam er pas in 1967 en 1970.
De zaden hebben warmte nodig om te kiemen. De planten staan best in een kas of beschut. Laat niet te veel stengels en vruchten toe.
Je moet oogsten om de planten aan te zetten te groeien en nieuwe vruchten te vormen.

Pepers zijn veel kleiner en smaller dan paprika’s. Hoe kleiner en puntiger, en hoe dunner de schil, hoe heter de peper. Voor pepers bestaan er ook nog andere soorten Capsicum (zoals de - frustescens), hoewel niet iedereen vindt dat het om een andere soort gaat.

Veel gebruikt zijn rode en groene pepers. Vermalen rode pepers, gemengd met zout en soms azijn worden als sambal verkocht.
De Spaanse peper is vrij groot en heeft de minst scherpe smaak.
Kleiner en met een scherpere smaak is de al dan niet gedroogde en vermalen cayennepeper.
Chilipeper is een klein, puntig en koperkleurig pepertje dat vaak in zijn geheel wordt gedroogd of verwerkt tot poeder. Met oregano, look en zout wordt het chilipoeder.
Met rode pepers, (Capsicum frutescens var. tabasco) azijn en zout worden verschillende soorten en gradaties tabasco gemaakt.

De gewone korrelpeper krijgt zijn 'hete' smaak van piperine, bij pepers is dat capsaïcine dat ook endorfines opwekt die je een gelukzalig gevoel geven.


Het pikantst aan de peper zijn de witte zaadlijsten (de ribben waar de zaadjes aan vast zitten).
Om aan te geven hoe heet, scherp of pikant pepers zijn wordt de Scovilleschaal gebruikt. De scovillescherpte wordt berekend door het aantal deeltjes per miljoen (ppm) capsaïcine te meten en dit met 16 te vermenigvuldigen. Paprika scoort 0.
De gemiddelde Vlaming en Nederlander vindt rond de 500-1000 Scoville-eenheden een pittig gerecht.
Sambal oelek scoort 2000, tabascosaus 5000. Jalapeños variëren tussen de 3000 en 6000, en habaneropepers kunnen een heetheid van 300.000 eenheden bereiken. Het huidige record is voor de Crolina Reaper met 2,2 miljoen scoville.

Pepperspray wordt van heel scherpe pepers gemaakt.