boerenwormkruidAls je wormen hebt zal je daar in de meeste gevallen amper last van hebben. Als je ze wil detecteren moet je geregeld je ontlasting controleren.
Je voorkomt besmetting door een goede hygiëne. Was groenten en fruit goed, laat vlees goed doorbakken.

 

Kruiden tegen wormen
Absintalsem (Artemisia absinthium) 8 gr alsemtoppen in een liter kokend water als thee drinken.
Boerenwormkruid is letterlijk een kruid tegen (lint)wormen en parasieten: neem 30 gram gedroogd kruid op 500 ml gekookt water. s’ Avonds en ‘s morgens op je nuchtere maag een kopje drinken.

Van boerenwormkruid (of reinvaren: rein is de onbewerkte strook tussen 2 velden) worden blaadjes in Diest traditioneel in pannenkoeken gedaan.

Volgens Leven in 1870, uittreksels uit de toenmalige ‘ Winkeler Prins’ (encyclopedie):

Tot het verdrijven van den lintworm zijn verschillende middelen aanbevolen, maar geen van deze is onfeilbaar. Een der beste .. (fijngemalen) wortelstok van mannetjesvaren (aspydium filix mas), reeds door Galenus en Dioscorides .. voorgeschreven; .. of schors van wortels van den granaatboom. (ook kousso of de bloemen van eene Abessinische plant (brayera anthelmintica)… alsook kamala of het poeder van de klieren eener Indische plant (Rottlera tinctoria) … onder leiding van een geneesheer!

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een parasiet die zich in leven houdt en vermenigvuldigt ten koste van zijn gastheer. Dat kan ook een kat, rat, muis of een hond zijn. De eitjes zijn met het blote oog niet te zien. Ze kunnen op bessen zitten, tot een hoogte van 1 meter. Was en kook (+60⁰C) dus voedsel dat je vindt. Was je handen goed na ieder contact met aarde. Zorg rond je moestuin voor een goede afrastering waar vossen niet door kunnen. Douche jachthonden na de jacht. Ontworm honden om de 4 weken. De larve tast je lever aan. Alveolaire echinococcose is in de meeste gevallen dodelijk.
 


Meer info over diverse soorten wormen
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=97

lintwormIk heb meermaals het verhaal gehoord en gelezen dat je een lintworm kan verwijderen door enkele dagen te vasten en dan met open mond boven een kom met warme melk (of zelfs koffie,..) te zitten. Op zoek naar voedsel komt hij er vanzelf uit. Voorzichtig helemaal er uit trekken, zodat er niet 1 stukje blijft zitten. Wat dat zou weer een nieuwe worden. Ik heb nergens uit een betrouwbare bron bevestiging kunnen vinden. (Iemand??)

‘De worm heeft zijn mensen.’
 (Jan G. Elburg)