Allen gebruik je ze bij het bakken, maar wat is het verschil?
Gist, desem en bakpoeder worden gebruikt om deeg te laten rijzen. Ze zorgen voor de productie van koolzuurgas dat in het deeg als belletjes aanwezig blijft.

 

baking-soda-vs-baking-powderBaking soda is soda-bicarbonaat. Het wordt wel eens verward met bakpoeder - baking powder in het Engels. Het zijn allebei chemisch samengestelde producten.

Baking soda wordt gebruikt om je baksels beter te kunnen laten rijzen. Komt het in aanraking met zuren zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt, dan ontstaan er kleine belletjes (zoals in frisdrank) die het baksel luchtig maken. Gebruik het dus enkel als er een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit.

Baking soda vind je bij de apotheker, drogisterij of de toko. Het wordt ook gebruikt om gootsteen en pannen schoon te maken.

Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Eén eenheid baking soda vervang je door 2,5 eenheden bakpoeder.

Zelf bakpoeder maken? Mix dan twee delen wijnsteenzuur met één deel baking soda en één deel maizena.

Bakpoeder bevat een aantal stoffen, meestal alleen een carbonaat en een zuur. Als een carbonaat met water en een zuur in aanraking komt, zal het ontleden in verschillende componenten, waarbij ook koolzuurgas ontstaat. Hierbij ontstaan geen andere geur- en smaakstoffen, de smaak van het product zal dan ook niet aangetast worden
Baking powder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om een rijzing tot stand te brengen).
Baking soda heeft een gashoudend effect, m.a.w. het gevormde gas wordt vastgehouden.

 

 

Andere rijsmiddelen

rijsmiddel

Cream of tartar (KC4H5O6)

NL: Wijnsteen , crème de tartre, cream of tartar, cremortart, kaliumbitartraat, kaliumwaterstoftartraat, E336.

  1. Niet verwarren met wijnsteenzuur, of potassium tartrate, want dat is H2C4H4O6.

EN: Potassium bitartrate, potassium hydrogen tartrate, potassium acid tartrate, monopotassium tartrate, cream of tartar.

Wijnsteen vormt vaak “de zure component” in bakpoeder.

Ammoniumbicarbonaat (NH4HCO3)

NL: ammoniumwaterstofcarbonaat, koek ammonium, bak ammonium, bakkers ammonium, ammonium, E503(ii).

EN: Ammonium bicarbonate, bicarbonate of ammonia, ammonium hydrogen carbonate, hartshorn, hornsalt, smelly powder, AmBic, powdered baking ammonia.

In het Westen nog wel gebruikt als rijsmiddel in vlakke koekjes, crackers en eierkoeken, in China in gestoomde broodjes en amandelkoekjes.

Er kan een indringende ammoniakgeur in het product achterblijft. Daarom wordt het  allicht nog zelden gebruikt.

Geen rijs- maar een schoonmaakmiddel: soda (Na2CO3)

NL: huishoudsoda, natriumcarbonaat, E500.

EN: washing soda , sodium carbonate, soda crystals, soda ash, soda carbonate.

Gebruikt om vieze pannen uit te koken en meer van die dingen, niet echt een functie (meer) in ons eten.