http://www.zonnewind.be/economie/crisis/verenigde-staten/preppers.shtml

Al snel na de publicatie van deze site ontving ik diverse en enthousiaste reacties. Altijd fijn natuurlijk. Een aantal daarvan verwezen onrechtstreeks naar preppers, een recente stroming in de US.

PREPPEREen prepper is een individu of groep die zich voorbereidt om de impact van elke verandering in normale omstandigheden, maatschappij, omgeving of levensstijl meteen zelfstandig, onafhankelijk van anderen (overheid) te minimaliseren en zo comfortabel mogelijk te overleven.
Ze noemen zich soms ook de nieuwe overlevers.

De beweging kreeg een boost na 9/11, en lijkt toe te nemen met iedere ramp: orkaan Katrina, de onroerend goed crisis waarbij velen hun huis, job, auto en/of reserves (bijna of volledig) kwijt raakten, de tsunami in Fukoshima, de bankencrisis, …
Maar ook genetisch gemanipuleerde voeding, milieuvervuiling, global warming baart velen zorgen.
Zelfs schrik voor een alien invasion of 2012 (eindtijd- Maya kalender) kan aanzetten om prepper te worden.

Hun correct gebruikte slogan is:
Fail to prepare = prepare to fail

Het kan niet zo mooi vertaald worden als het klinkt in het Engels. Een poging:
Als je mislukt in je voorbereiding, ben je voorbereid om te mislukken.

Hierin zie je meteen waar de term ‘prepper’ vandaan komt.

Hun voorbereiding kan bestaan uit meerdere onderdelen:

goud en zilver kopen, in plaats van geld op de bank te laten staan
stroomaggregaten en brandstof(tanks) aanschaffen
campers, navigatieapparatuur, radio en batterijen voorzien
soms bunkers maken, of atoomschuilkelders laten ingraven
voedselvoorraden hamsteren
tent, waterpompen en filters, gasflessen, slaapzak aankopen
survivalkits, medicatie en EHBO sets aanschaffen voor thuis, voor in de wagen
wapens en munitie opslaan
trainingen en survivalweekends volgen
soms ook grond kopen, en beginnen te boeren (zelfs window farming in de steden: kleine hangtuintjes voor je raam maken)
maar ook uitwisseling van info en technieken, via internet en gemeenschappen.

Als ik de advertenties op sommige websites zie moet ik vaststellen dat er al een hele commercie rond opgebouwd is. Levensstijl en duurzaamheid zijn zeker niet altijd de belangrijkste begrippen die vooropgesteld worden.

Het businessmodel voorziet in omgebouwde raketlanceersilo’s waar 75 mensen luxueus 15 etages diep 5 jaar kunnen leven met filmzaal, zwembad, shops, gezondheidscentrum, hondenweide, organische voedselteelt (hydroponic en aquacultuur) … Ik vermoed dat er ook een lift is.

Maar er zijn zeker nog veel goede ideeën en technieken te vinden, en leesvoer voor vele lange winteravonden.

In het Engels bestaat er een ‘mooie’ uitdrukking: when the shit hits te fan. (Als de stront door de ventilator vliegt, of zo iets.) Als er plots en openlijk een enorme probleemsituatie of crisis ontstaat.

In Ä Einde beschaving en Ä Zorg voor jezelf staan een aantal levensbedreigende situaties. Wat wel of niet reëel genoeg lijkt om preventieve maatregelen te nemen is afhankelijk van ieder eigen overtuiging. Als het er echt op aankomt kan je kans om te overleven afhangen van de mate waarin je voorbereid bent, en gesteund bent door anderen. Als de ramp die je verwacht er nooit komt waren je werk en uitgaven nodeloos. Maar als ze er komt ben je te laat om je voor te bereiden. (En net als verzekeringen, wordt alles dan onbetaalbaar.)

Dus schat goed in welk risico voor jouw omgeving realistisch is: droogte, overstroming, epidemie, rellen, brand…. Bepaal welke waarschuwingssignalen er zijn of voorzien kunnen worden waardoor je nog tijdig kan vluchten. Maar vaak gaat het razend snel, en is er weinig of geen tijd. Vlucht op tijd, of te vroeg. Wacht niet tot de dijk breekt of het vuur overslaat.

Typische survivalvaardigheden en hulpmiddelen gaan meestal over (tijdelijk) overleven in een levensbedreigende situatie. Niet van deze tijd? In 2020-2021wereldwijd: verzengende hitte en droogte – dus ook mega bosbranden, covid-19 pandemie met opgelegde verplaatsings- en gedragsbeperkingen (lock down), overstromingen met veel doden en vernielingen.

Bepaal vooraf waar je wil overleven. Thuis verschansen, of vluchten. (Naar?) Een dijk bouwen, of een bootje kopen? Rond de Mississippi bouwden enkel eigenaars een dijk rond hun woning. En werden daarom uitgelachen. Tot er overstroming kwam. (En dan kan je nog de pech hebben dat de dijk net wat te laag is.)

Bereid je je voor op een stroomonderbreking? Van enkele uren? Enkele dagen? (Op veel plaatsen in de wereld overleven massa’s mensen dat steeds weer zonder veel problemen, behalve luxe-.) Of wacht je op de absolute Apocalyps?

Ook je budget bepaalt je maatregelen. Is het toereikend voor een goed Zwitsers zakmes? Of voor een autonome goed uitgeruste ondergrondse atoomschuilkelder? Er bestaat een hele industrie die angst gebruikt om spullen aan de man te brengen. Indrukwekkend ogende survivalmessen met stormlucifers, vishaken en kompas in het holle heft, E.H.B.O. setjes, voedselvoorraden, verstevigde campers, bunkers…

Met stoere messen & kan je maar beter niet betrapt worden in onze stedelijke biotopen. Werk-, huis- en tuinmessen zijn thuis, op de werkplek en onderweg niet verboden (in België, Nederland is grotendeels vergelijkbaar). Andere (vuur)wapens (en spuitbussen voor zelfverdediging) wel (behalve (kruis)bogen en katapulten). Wapens en munitie laat ik hier liever helemaal buiten beschouwing. Trouwens, met een glimlacht open je meer en sneller deuren dan met een breekijzer.