Er bestaan (hand)persen om papierbriketten te maken. Ik heb er eentje geprobeerd: papier scheuren in een aardappelzak, en die enkele dagen in een ton water laten weken. Enkele uren laten uitdruipen, in vorm- en uitpersen, en enkele weken (tot maanden) laten drogen. Boven de kachel droogt het natuurlijk sneller. Dus zeker niet netjes opstapelen, maar luchtig. Je kan het samen met hout in de kachel opstoken.
PapierBrikettenPersIk heb ook natte tijdschriften in vorm geplooid en geperst.
Ook opgerold, en met een elastiekje er rond laten drogen.
Ook gewoon stapeltjes papier (zonder nat maken) in de kachel gelegd.
Ik merk op het zicht niet echt een verschil, noch in het branden, de duur van het verbranden, of de hoeveelheid as. Gestapeld papier lijkt langer te branden, en je moet in de resten rakelen om het volledig verbrand te krijgen. In alle gevallen blijven restjes papier(structuur) en bedrukking herkenbaar. Mijn conclusie: ik heb de pers terug verkocht, en gebruik brandhout.

Economisch en ecologisch lijkt het me beter papier te recycleren.
Hoe vaker het oud papier al gerecycleerd werd, hoe korter de vezels worden. Ze zijn dan nog bruikbaar in kranten- en keukenpapier. Papier kan twee- tot vijfmaal worden gerecycleerd.
Vezels van oud papier gebruiken, i.p.v. houtvezels van pas gekapte bomen verbruikt ruim vijf keer minder energie en water, en zorgt voor tot 75 % minder luchtverontreiniging.