Er bestaan (hand)persen om papierbriketten te maken. Ik heb er eentje geprobeerd: papier scheuren in een aardappelzak, en die enkele dagen in een ton water laten weken. Enkele uren laten uitdruipen, in vorm- en uitpersen, en enkele weken (tot maanden) laten drogen. Boven de kachel droogt het natuurlijk sneller. Dus zeker niet netjes opstapelen, maar luchtig. Je kan het samen met hout in de kachel opstoken.
PapierBrikettenPersIk heb ook natte tijdschriften in vorm geplooid en geperst.
Ook opgerold, en met een elastiekje er rond laten drogen.
Ook gewoon stapeltjes papier (zonder nat maken) in de kachel gelegd.
Ik merk op het zicht niet echt een verschil, noch in het branden, de duur van het verbranden, of de hoeveelheid as. Gestapeld papier lijkt langer te branden, en je moet in de resten rakelen om het volledig verbrand te krijgen. In alle gevallen blijven restjes papier(structuur) en bedrukking herkenbaar. Mijn conclusie: ik heb de pers terug verkocht, en gebruik brandhout.

Economisch en ecologisch lijkt het me beter papier te recycleren.
Hoe vaker het oud papier al gerecycleerd werd, hoe korter de vezels worden. Ze zijn dan nog bruikbaar in kranten- en keukenpapier. Papier kan twee- tot vijfmaal worden gerecycleerd.
Vezels van oud papier gebruiken, i.p.v. houtvezels van pas gekapte bomen verbruikt ruim vijf keer minder energie en water, en zorgt voor tot 75 % minder luchtverontreiniging.

Paardenmest briketten

In de Middeleeuwen werd dit ook al als brandstof gebruikt. De woestijnbewoners (noord Afrika) gebruiken nog steeds mest van o.a. dromedarissen.

Elk paard is goed voor vijf ton mest per jaar. Een kilo mest levert een halve kilo droge brandstof op. Daarvan is driekwart van de energiewaarde te benutten (1/4 dient dan voor het drogen.) Het brandt goed en reukloos.

Als je veel ruimte hebt, kan je de vijgen ook gewoon drogen en gebruiken.

De mest kan samen met wat stro en houtsnippers die er meestal in zitten, gedroogd en tot briketten geperst worden. Dan is het een rendabele brandstof. Teveel stro belemmert de samenhang. Het darmslijm rond de vijgen vermindert de coherentie in het geperst blok. Daarom zou het beter zijn om eerst water toe te voegen en alles goed om te roeren (in een betonmolen bv).

Briketten maken kan met een (liefst stevige en zware) papierpers. Laat ze luchtig gestapeld een maand of 3 drogen.

Eén bron stelt dat bij (paarden)mestverbranding nogal wat chlorides vrij zouden komen waardoor ijzeren kachels een kortere levensduur krijgen.

Houtbriketten

RUF briketten worden onder hoge druk en temperatuur geperst. Het is een persoons- en bedrijfsnaam van zware Duitse persen om recycleerbaar materiaal als hout, staal e.d. in dichte, stapelbare blokken te persen. Houtbriketten worden meestal geperst van berk, eik of beuk. Ze zijn massief, branden traag en smeulen lang.

Pini Kay en Rondo houtbriketten hebben een gat in de lengterichting zodat er meer zuurstof bij kan en ze gemakkelijk branden. Op de verpakking vind je o.m. de afmetingen, verbrandingswaarde en houtsoort.

Ook bruinkoolbriketten kunnen in de houtkachel.