Eetbaar is niet hetzelfde als voedzaam. Of cultureel aanvaard. Of religieus toegelaten. Of lekker. Lekker is een kwestie van smaak. Smaken verschillen.

Sommige soorten zijn wettelijk beschermd. Het slachten van honden en katten is bij ons bij wet verboden, het eten niet. Vee mag enkel in een erkend slachthuis geslacht worden.
We vinden al snel dat troetel- en huisdieren waarmee veel mensen een emotioneel band hebben niet mogen gegeten worden (cavia, goudvis, paard, zelfs konijn..).
Joden en Islamieten eten geen varkensvlees, Hindoes geen rund.

Behalve slechts enkele uitzonderingen kan je alles eten wat kruipt, loopt, vliegt of zwemt.
Alle zoogdieren zijn eetbaar. (Niet de lever van ijsberen, de gifklieren van vogelbekdieren.)
(Zoog)dieren die van afval en kadavers leven zoals (buidel)ratten dragen mogelijk ziekten.
Alle vogels zijn eetbaar (daarom nog niet lekker).
Bijna alle (gestroopte) kikkers zijn eetbaar. Vermijd felgekleurde soorten of kikkers met een duidelijke X op de rug.
Verwar niet met padden (ruwe huid, met gifklieren) die niet eetbaar zijn.
Verwijder bij slangen de kop en de eventuele gifklieren.
Doosschildpadden eten giftige paddenstoelen en zijn daarom zelf giftig. (Komt ook bij sommige rupsen voor.)

Alle zoetwater vissen zijn eetbaar. Verhit ze voldoende om bacteriën te doden voor je ze verorbert. Sommige zoutwater vissen zijn giftig.
Mosselen kunnen in tropische streken giftig zijn tijdens de zomer.
Eet geen schelpdieren die bij hoog water niet onder water staan.

Zoveel te kleiner de soort, zoveel te minder inspanning en kennis er nodig is om ze te vangen of verzamelen. Daarom zijn insecten ook interessant als voedsel.
Verzamel geen insecten die zich voeden met ontlasting of kadavers.
Laat je afschrikken door harige en felgekleurde insecten: ze kunnen giftig zijn.
Fel gekleurde landslakken kunnen giftig zijn.
Eet geen insecten of rupsen met een scherpe geur.
Vermijd wat steekt of bijt, spinnen en bekende ziekteoverbrengers zoals teken, muggen en vliegen.
Mieren zijn eetbaar na 6 minuten koken.
Maden zijn bijzonder voedzaam.
Wormen ledigen en reinigen zichzelf als je ze enkele minuten in drinkbaar water legt. Daarna kan je ze (ook rauw) eten.

Rottende boomstammen zijn uitstekende plaatsen om insecten te zoeken zoals mieren, termieten, kevers en larven.

(Vochtig) vlees bederft snel. Je moet het dus vers, en liefst verhit (koken, grillen…) gebruiken.

ganzenleverDe lever, een bloed verwerkende, complexe chemische fabriek
De lever is een groot orgaan met 4 kwabben en zeer verscheiden en complexe chemische functies.
Met 20% van het zuurstofverbruik is de lever het meest actieve, na de huid het zwaarste, en na de hersenen ook het meest veelzijdige orgaan.
Zijn activiteit wekt zoveel warmte op dat daarmee het lichaam op temperatuur gehouden wordt.

De lever produceert aminozuren en zet eiwitten e.a. stoffen om in ijzer en vitamines. De lever van pooldieren zoals de hoger vermelde ijsbeer (en de walrus) is voor mensen giftig vanwege de te hoge dosis vitamine A.
Hij filtert schadelijke en giftige afvalstoffen uit het bloed (waardoor ook de bruine kleur van ontlasting ontstaat).
De lever produceert ook gal die in de darmen voedingsvetten verandert waardoor enzymen beter voor de vertering helpen zorgen. Verwijder de groene galblaas voorzichtig, het bittere vocht maakt lever en vlees oneetbaar.

Voor mij is de lever het lekkerste orgaanvlees. Maar ik gebruik hem niet als hij

  • te licht van kleur is. Hij moet glad, glanzend bruin zijn.
  • niet gelijkmatig van kleur is, lichtere en donkere vlekken heeft
  • er witte stippels of vlekjes te zien zijn.

Net als in de Griekse mythe over Prometheus kan onze lever (niet op 1 dag, maar in 3 weken) terug aangroeien (regenereren).

Iets op je lever hebben: er zit je iets dwars en dat gezegd moet worden
 Een droge lever hebben: veel dorst hebben,  graag een glas drinken
Dokter: ‘Die pijnlijke bult is je lever, wat drink je ?"
 Patiënt: "Maakt niet uit, wat je hebt!"
Een alcoholist die iets op zijn lever heeft...