Metallurgie houdt zich bezig met het winnen van metaal uit ertsen, en met legeringen, structuren en eigenschappen (roestvastheid, treksterkte, geleidbaarheid) van metalen. Ook bewerkingen als gloeien, temperen, gieten, lassen, solderen, smeden en walsen horen hierbij.
De metallurgie van koper is een bijzonder oude vorm van chemie.

metalurgieEigenschappen van metalen
Metalen zijn eindeloos recyclebaar, zonder verlies van eigenschappen. Ze zijn vervormbaar zonder snel te breken, hebben een glimmend uiterlijk en geleiden warmte en elektriciteit goed.
Zuivere metalen zijn altijd zacht en zeer buigzaam en dus ongeschikt voor constructie toepassingen.

Alleen koper, zilver en goud komen voor in (bijna) zuiver metallische (gedegen) vorm. Metalen komen overal voor als sporenelementen in mineralen. Als de concentratie hoog genoeg is om (rendabel) metaal te winnen noemen we het mineraal een erts. De winning van een metaal uit erts kan via elektrochemische processen (bij hoge of lage temperatuur), of (meestal) door hoge temperatuurprocessen (pyrometallurgisch) waarbij vergruisd erts verhit wordt. De metaalwinning houdt altijd een reductiestap in (binding via op te nemen elektronen). IJzer wordt gewonnen door reductie met koolstof; zink, koper en aluminium door reductie met elektronen.
Veel info aangaande metalen e.a. is te vinden op
http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/index.htm

Een legering is een 'vaste oplossing': twee of meer metalen worden samen gesmolten en gemengd. Een bekend voorbeeld is brons als legering van koper en een beetje tin. Door de toevoeging van tin is brons een stuk sterker dan koper. Messing (koper en zink) of staal (ijzer en koolstof) zijn andere voorbeelden.

Twee gelijkaardige processen om metaal uit erts te halen door het te transformeren tot een oxide-erts:

Roosteren: een gas – vaste stof reactie bij zeer hoge temperatuur en overtollige lucht (zuurstof)

Calcineren:  een reactie bij hoge temperatuur en beperkte lucht (zuurstof)