Konijnen (Oryctolagus cuniculus) zijn, net als ganzen en schapen, nuttig omdat ze dingen eten die wij toch niet kunnen verteren, vooral gras. Als de moer (voedster, geslachtsrijp op 6 maanden) gedekt is door de rammelaar werpt ze na een maand een nest met 3 tot 10 jongen (3 tot 7 keer/jaar). Ze maakt vooraf een nestje met hooi en borsthaar. Blijf liefst met je handen van de jongen af (geur!), de moer zorgt er 1 keer per dag voor. Na 10-12 dagen gaan de oogjes open, en na 2 weken kruipen de jongen rond. ‘t Gaat rap in konijnenland. Het dekken duurt 20 seconden. Ze kweken als konijnen: vermijd inteelt.

konijnenkwekenKonijnen zijn zeer sociale dieren, maar zet zeker geen rammelaars samen. Ze vechten.

Als het konijn ouder wordt en niet de kans heeft om door knabbelen en graven zijn nagels kort te houden, dan moet je ze gelijk met de haarlijn afknippen. Het zijn geen knaagdieren, maar ze knagen wel aan hout. Hun tanden blijven groeien. Daarom moeten ze genoeg ruwvoer krijgen (hooi, twijgen). Gras en kruiden zijn prima. Geef niet (te) veel (zachte) groenten en fruit. Zorg voor genoeg vers drinkwater (dat ze niet kunnen vervuilen of omstoten).

Konijnen, cavia's, chinchilla's en degoes zijn folivoren of bladetende knaagdieren. Ze hebben een zeer lange blindedarm (caecum) om vezels optimaal te verteren. Die is een grote gaarkamer met hele volksstammen aan gespecialiseerde bacteriën.

Andere knaagdieren verteren het voedsel in de maag. Het paard verteert voedsel in de dikke darm.  digestie – truc -7 -

De blindedarm van het konijn is proportioneel het grootst in vergelijking met andere zoogdieren. Hij telt tweemaal de lengte van de buikholte en 40-60% van het totale volume van het spijsverteringskanaal.

Caecotrofie: net als haas en bever maakt en eet het konijn blindedarmkeutels omdat bepaalde voedingsstoffen pas vrijkomen in het spijsverteringsstelsel ná de locatie waar het opgenomen kan worden. Deze keutels zijn klein, zacht en donker van kleur. Omdat ze in principe altijd worden opgegeten vind je ze dus vrijwel nooit.

RHD (Rabbit Haemmorhagic Disease) is in België gekend sinds 1990. De konijnen stoppen met eten en krijgen bloederige diarree gevolgd door snelle sterfte, met meestal bloedingen uit neus en lichaamsholtes. Genezing is niet mogelijk. Vaccinatie helpt wel.

Het myxomatosevirus werd in 1950 opzettelijk verspreid in Australië, later in Frankrijk, om konijnenplagen in te dijken. Hm. Je ziet eerst een zwelling van de oogleden, de mond en de anus. Daarna vormen zich knobbels (myxomen) over het hele lichaam. Het konijn gaat snotteren, de ogen plakken dicht. Omdat het konijn niet meer kan eten overlijdt het meestal na twee weken.
Er is geen behandeling tegen het virus, bescherming door vaccinatie kan wel.


‘Konijnen fokken tegen de klippen. Zelfs hun neusjes wippen.’
(Herman Finkers)
 ‘Konijnen, dat noem ik pas fastfood!’
 (Patrich De Witte)
Pijpen: een konijn graaft pijpen. Een gravin doet het omgekeerde.
(Mark Uytterhoeven)