Eikengal
inkandfeatherEikengal is een rond bolletje dat net onder de oppervlakte van het blad zit. Het is een soort woekering van het blad waar de eikengalwesp (Cynips quercusfolii) een larfje in het blad heeft gelegd. De boom gaat als reactie een bol(letje) om de indringer maken. (Alle gallen zijn een verdediging van een plant tegen een bedreiging door een organisme: schimmel, bacterie, insect).
Van deze gallen (ook galnoten of galappels), die looizuur bevatten, kan je inkt maken. Inkt is opgeloste kleurstof om te schrijven of te drukken. Neem een pot en doe er enkele doorgesneden appeltjes in, een paar roestige spijkers en wat water. (Er mag ook azijn bij). Laat dit drie of vier dagen staan en je hebt inktwater. Na het schrijven wordt de inkt mettertijd donkerder.

Je kan ook van walnoten inkt maken (Zie beits).
Roet met water koken en filteren geeft ook bruine inkt.

Inkt werd in poedervorm verhandeld. Chinese: zwavelijzer + sap van de lakboom;Egyptisch zwart: roet + Arabische gom, rood: rode oker (cinnaber) ofwel rood kwiksulfide.

 

Een pen kan je snijden uit geschikte rietstengels of (een van de 5 grootste) ganzenveren (of die van zwanen, of kalkoen). Ben je rechtshandig, neem dan een pen uit de linker vleugel. Probeer hoe ze het best in de hand ligt. Teken de bovenkant af, zodat je daar in de lengterichting een snede in kan maken. Maar snijd eerst dwars daarop de achterkant schuin en puntig weg. Steek de punt hiervoor enkele tellen in kokend water voor je gaat snijden. Je kan op ongeveer 2 cm van de penpunt met een hete speld een gaatje branden om de insnijding te stoppen. Je kan de vlag gedeeltelijk of volledig wegsnijden. Maak de binnenkant wat vrij. Om te schrijven doop je de pen telkens in de inkt. Neem niet te veel, want dan maak je vlekken. Druk niet te hard.

Hoe merk je dat de onzichtbare inkt op is?
Eén druppel inkt kan miljoenen aan het denken zetten. (Lord Byron)